Policija pojačava mere za suzbijanje požara


04. jul 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Paljenje vatre na otvorenom prostoru je zabranjeno, a gradjani koji na ovaj način izazovu požar mogu da očekuju prekršajne prijave i kazne do 50.000 dinara, uz obavezu da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije, upozorilo je danas Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu.

U slučaju materijalne štete protiv počinilaca će se, u saradnji sa Odeljenjem kriminalističke policije PU u Smederevu, preduzeti i mere krivične odgovornosti za izazivanje opšte opasnosti i oštećenja tuđe imovine.

Odeljenje za vanredne situacije podseća građane da je zabranjeno loženje vatre i spaljivanje strnjišta, suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća, na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).

Na sprečavanju paljenja i identifikaciji osoba koje pale vatru na otvorenom prostoru biće angažovani i policijski službenici, dok će inspektori i pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu pojačati nadzor, navedeno je u saopštenju.

Lane je u periodu jul-avgust na teritoriji republike izbilo 5.988 šumskih požara i požara na otvorenom prostoru. Gorelo je 20.238 hektara šuma, 8.549 hektara livada i niskog rastinja, 260 hektara voćnjaka i vinograda i 162 hektara žitarica, pri čemu je povređeno 79 osoba, a čak 16 je smrtno stradalo.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u dužem periodu se očekuju visoke temperature, koje stvaraju povoljne uslove za nastanak šumskih požara i požara na otvorenom prostoru.