Pokretanje Železare Smederevo – populizam


07. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Beogradski Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je u četvrtak da je pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo populisticki potez i primer metastaze politicke neodgovrnosti.

“Zaista je nedopustivo da pokrenete proizvodnju u nekadašnjem Sartidu koja u startu donosi gubitke”, rekao je saradnik tog instututa Saša Djogović na konferenciji za novinare.

Umesto “ad hok” pokretanje proizvodnje, kako je rekao, trebalo je u vremenu od pokretanja tendera napraviti ozbiljnu biznis analizu i na bazi te analize, ukoliko pokaže opravdanost ulaganja u neku dopunsku proizvodnju, pokrenuti proces koji bi na duže staze dao profitabilnost.

“Pravi smisao pokretanje proizvodnje bi postojao tek ukoliko bi se pokrenula proizvodnja za potrebe Fijata u Kragujevcu, a to traži investicije, koje bi ipak imale izvesniji pozitivni ishod”, rekao je Djogović.

To pretpostavlja restruktiriranje smederevske železare i profesionalni menadzment, uz prethodne dogovore sa Fijatom i sagledavanje potreba tog proizvodjača automobila.