Pokretanje Železare je marketing


22. april 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da pokretanje Železare “Smederevo” nema smisla, osim sa stanovišta marketinga.

“Nema opravdanja (za pokretanje Železare), osim da pokaže da (čarobnjak) Gandolf stanuje u Srbiji i da je on oličen u liku naših političara”, rekao je on agenciji Beta u telefonskoj izjavi.

Prema rečima Stevanovića, za smederevsku železaru u ovom stanju je notorna činjenica da je efikasnija kada ne radi, nego kada radi.

“Železara je efikasnija kad ništa ne radi, kad su radnici na socijalnom programu. Dakle, kad ubacite sve inpute i kad inputi izadju iz Železare ne možete da pokrijete ni jedan cent plate radnika”, rekao je Stevanović.

U Železari Smederevo danas je obnovljena proizvodnja pokretanjem visoke peći broj dva, posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu. Pokretanju poeći prisustvovao je i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik američki Ju-Es stil odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, najpre je visoka peć jedan stavljena na “tih hod” 2011. godine, a kasnije je ugašena, dok je polovinom prošle godine na “tih hod” stavljena i druga visoka peć.

Tender za prodaju smederevske železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – Junajted plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije nije dostavila ponudu.

Novi tender za strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio Uralvagonzavod. Na zahtev te ruske kompanije tender je produžen do 28. februara, ali ta kompanija nije dostavila ponudu.