“Pokojnik” je najbolja predstava na Nušićevim danima


26. april 2013. KULTURA – Po oceni stručnog žirija, Statueta Branislava Nušića za najbolju predstavu u celini 30. pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ pripašće predstavi „Pokojnik“ Branislava Nušića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i Teatra „Bojan Stupica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Igora Vuka Torbice. Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu ove godine radio je u sastavu: predsednik Zlata Numanagić, dramska umetnica i članovi Andrija Đukić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, pozorišni i tv reditelj i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti.

Svečani program dodele nagrada održaće se večeras u Centru za kulturu u Smederevu, kada će biti uručena i Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini, na osnovu glasova publike. Plaketu sa likom Branislava Nušića, osvojila je predstava „Sumnjivo lice“ JDP-a. Bijenalna nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, Nušićeva statueta (i novčani iznos) biće uručena pozorišnom reditelju Jugu Radivojeviću, a Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Statueta Branislava Nušića (i novčani iznos) Gorici Popović, dramskom umetniku iz Beograda, koja će za smederevsku publiku prirediti poseban program. Autor nagrada je mr Vlasta Filipović, vajar.

U festivalski programu 30. „Nušićevih dana“ selektor dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog i profesor FDU uvrstila je četiri Nušićeva i tri dela savremenih srpskih komediografa. Na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo publika je gledala Nušićeve predstave: „Sumnjivo lice“, JDP-a u režiji Jagoša Markovića, „Svet“ Narodnog pozorišta iz Niša u režiji Milice Kralj, „Narodnog poslanika“ Narodnog pozorišta iz Užica u režiji Milice Kralj i „Pokojnika“ u produkciji FDU i Teatra „Bojan Stupica“ JDP-a iz Beograda. Drugi deo selekcije savremenih domaćih komediografa činile su predstave „Sokin i Bosina“ Milice Konstantinović u produkciji agencije „Ave Serbia“ i Zvezdara teatra iz Beograda, u režiji Juga Radivojevića, „Čorba od kanarinca“ Miloša Radovića, u produkciji agencija „Impressario“ i „Colonna“ i Zvezdara teatra iz Beograda u režiji Staše Koprivice i „Otmica i vaznesenje Julijane K“ autora i reditelja Željka Hubača u izvođenju Šabačkog pozorišta.