Počinju tečeajevi u Centru za kulturu


25. septembar 2015. KULTURA – Nova sezona u Centru za kulturu Smederevo, 2015/2016. godine, tradicionalno počinje sa obrazovnim sadržajima, koji uključuju brojne tečajeve (ukupno sedam) od kojih najstariji, Studio baleta traje već 23 godine. Pored baleta, zainteresovana deca i mladi iz našeg grada, koji žele da iskažu svoj umetnički talenat i potencijale, ali i da se pravilno edukuju i steknu nova znanja i iskustva, mogu to učiniti i u oblastima drugih umetničkih disciplina, poput dramske, plesne i likovne, a od prošle godine mogu pohađati i Kurs gitare.

Studio baleta, koji je počeo sa radom od 12. septembra, i dalje prima nove polaznike, koje osnovnim baletskim koracima od ove sezone uči profesor i koreograf Anđelija Todorović. Uči se klasičan i moderan balet, a u toku školske godine polaznici baletskog studija imaju grupne i solo nastupe na koncertima u Smederevu i odlaze na gostovanja. Od 2013. godine, u okviru Studija baleta, oformljena je i mažoret grupa. Balet je namenjen deci i mladima od 4 do 25 godina. Časovi se održavaju dva puta nedeljno u Baletskoj vežbaonici Centra za kulturu, a prvi čas je besplatan.

Informativni čas za Studio glume održaće se u četvrtak 24. septembra u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu, sa početkom u 19 časova i 30 minuta. Studio glume namenjen je deci od 5 godina starosti.Uči se kroz vežbe koordinacije, koncentracije, akcije i reakcije, vežbe dikcije, vežbe govornih radnji, vežbe pokreta i osećanja, vežbe imitacija i improvizacija. Instruktor je Nevena Rakočević. Rad sa polaznicima odigrava se dva puta nedeljno u Vežbaonici 113 Centra za kulturu, a prvi čas je besplatan. Sa radom počinje od 28. septembra.

Istog dana sa radom počinje i Studio mode za manekene i fotomodele namenjen devojčicama i dečacima, ali i devojkama i mladićima, koji žele da uđu u svet manekenstva i fotomodelinga. Instruktor je Aleksandra Vuković. Časovi se održavaju dva puta nedeljno u Vežbaonici 120 Centra za kulturu, a prvi čas je besplatan.

Studio crtanja i slikanja, koji vodi profesor Nemanja Arsić, akademski slikar, namenjen je deci uzrasta od 6 do 14 godina, talentovanoj za slikanje i crtanje, koja vole da slikaju i crtaju ili žele da nauče da slikaju i crtaju.Uči se primena materijala, tehnika i tehnologija i likovnih elemenata (linija, površina, valer, tekstura, prostor, kompozicija, perspektiva, proporcije, boje i kontrast), kroz individualni i metodički pristup svakom pojedincu. Na taj način nastaju kolektivni i individualni radovi, koje polaznici izlažu na kraju školske godine. Radionice se održavaju dva puta nedeljno po dva školska u Vežbaonici 120 Centra za kulturu, a prvi čas je besplatan. Studio počinje sa radom od 29. septembra.

Od ove sezone u Centru za kulturu Smederevo ponovo se otvara Škola standardnih i latino plesova. Reč je o Plesnoj školi Sokolskog društva iz Beograda, sa kojom Centar za kulturu ima dugogodišnju saradnju. Instrukori plesa su Aleksandar Aničić i Svetlana Šapić, a predviđeno je da se rad sa vežbačima odvija jednom nedeljno u Vežbaonici 120. Prvi čas je besplatan. Škola počinje sa radom od 03. oktobra.

Promocija i upis novih polaznika Kreativnog kursa gitare, održaće se u utorak 6. oktobra, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu, sa početkom u 20.00 časova. Kurs se organizuje u saradnji sa Gitar Art Festivalom, sa ciljem da omogući standardizovanu i metodološki inovativnu muzičku edukaciju za decu i odrasle.Časovi se održavaju dva puta nedeljno u trajanju od 55 minuta u okviru grupne nastave (od 6 do 10 učenika). Svaki polaznik dobija udžbenik Kreativni kurs gitare, kao i mogućnost posećivanja koncerata i radionica vezanih za gitaru.Polaznici koji nemaju svoj instrument imaju mogućnost da po povoljnim cenama iznajme gitaru.

U Centar za kulturu možete dolaziti i na Joga vežbe, koje se održavaju dva puta nedeljno u Vežbaonici 113. Joga vam pomaže da živite zdravije, budete srećniji, naučite da se psihički opustite, podmladite, da budete vitkiji i elastični, poručuje Jelena Kadenić, instruktor hata joge. Prva dva časa su besplatna.