Počinju pripreme organizacije prvog međunarodnog takmičenja u streljaštvu


10. mart 2013. SPORT – Od početka godine na strelištu u Smederevu bilo je brojnih aktivnosti. Održano je nekoliko domaćih takmičenja u okviru A i B programa, pripreme reprezentacija Srbije, počela je peta Smederevska liga u sreljaštvu, a ovih dana počinju i pripreme za organizaciju prvog međunarodnog takmičenja u streljaštvu koje je povereno Streljačkoj družini Smederevo. Uporedo sa tim najbolji smederevski strelci nastavljaju sa nastupima na takmičenjima koja se organizuju u okviru kalendara Streljačkog saveza Srbije. Krenimo redom…

Već sledećeg vikenda strelce Streljačke družine Smederevo očekuje nastup na Prvenstvu Srbije, po A programu, na 10 metara, u Pančevu, čija streljačka družina ove godine slavi jubilej dva veka postojanja. Za SD „Smederevo“ u konkurenciji seniorki pištoljem pucaju: Ana Alentijev, Ana Lajčak i Aleksandra Lekić, a u juniorskoj konkurenciji ekipu čine Ana Alentijev, Ana Lajčak i Sara Ilić. Jelena Jakovljević, Danica Denić i Aleksandra Vujasin nastupaju u kategoriji juniorki puškom.

Do kraja ovog meseca smederevski strelci učestvovaće na Regionalnim prvenstvima u B i C programu (23-24. marta), i u Finalu Kupa Srbije, B program, u Beogradu (30-31. marta) na kojem će nastupiti Danica Denić, u kategoriji mlađih juniorki puškom.

A na strelištu u Smederevu u petak 15. marta održaće se drugo kolo pete Smederevske lige u streljaštvu. Zainteresovani pojedinci i ekipe mogu još uvek da se prijave za ovo takmičenje, s obzirom da se puca 7 kola, od kojih se 5 boduje za ukupan rezultat.

Pored škole streljaštva koja je besplatna za učenike osnovih škola i koju vode treneri SD „Smederevo“, počele su pripreme i za prvo međunarodno takmičenje koje će se u maju održati u našem gradu. Evropska streljačka federacija dodelila je Streljačkom savezu Srbije organizaciju međunarodnog takmičenja Kvalifikacije za Ligu Mladih Evrope, za region Jugoistočne Evrope, a Streljački savez Srbije je organizaciju ovog takmičenja poverio Streljačkoj družini Smederevo.

Takmičenje će se održati od 10. do 12. maja 2013. godine na strelištu u Smederevu i okupiće strelce starosti od 14 do 18 godina iz 10 reprezentacija iz 7 zemalja: Rusije, Ukrajine, Belorusije, Hrvatske, Grčke, Izraela i Srbije. Evropa je podeljena na tri grupe: Sever, Zapad i Jugoistok. U Finalu pucaju po dve najbolje plasirane ekipe iz 3 grupe kvalifikacija. Finalni turnir Lige Mladih Evrope 2013. održaće se u Laškom, Slovenija.

Najbolja smederevska pištoljašica Ana Alentijev i trener Boban Marinković, u sastavu reprezentacije Srbije, učestvovali su prošle godine na kvalifikacijama za Evropsku ligu mladih, koje su održane u Osijeku.
Evropska liga mladih vazdušnim oružjem na 10 metara ima za cilj da pomogne u razvoju mladih strelaca u Evropi i pruži im priliku da steknu iskustvo na međunarodnim takmičenjima, posebno tokom pripremnog perioda za Olimpijske igre mladih. Za četiri godine, koliko postoji ovo takmičenje, reprezentacija Srbije puškom osvajala je dva puta prvo mesto, dok ekipa pištoljem do sada nije uspela da se kvalifikuje za finale.

Ovo takmičenje je još jedna dobra prilika za uspešnu afirmaciju naše lokalne zajednice u zemlji i inostranstvu i priznanje streljačkom sportu i sportskim radnicima Smedereva. Motiv više za dobru organizaciju ovog turnira je i to što se sledeće godine Finalni turnir Lige Mladih Evrope 2014, organizuje u našem regionu. Uz dobru organizaciju ove godine Streljačka družina Smederevo i grad Smederevo mogli bi da dobiju šansu da sledeće godine organizuje ovo prestižno takmičenje.

Podsećamo vas da je strelište otvoreno svakoga dana za strelce i rekreativce.