Počinju “Nušićevi dani”


19. april 2012. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – U Smederevu 19. aprila počinje predfestivalski program, a 22. aprila glavni program tradicionalne manifestacije “Nušićevi dani”, koja se ove godine održava 29. put.

U velikoj dvorani Centra za kulturu zamenica gradonačelnika Smedereva i predsednica organizacionog odbora “Nušićevih dana” dr Jasna Avramović svečano će otvoriti manifestaciju.

Prethodno će biti položeni venci na spomenik slavnom komediografu Branislavu Nušiću.

U Galeriji Centra za kulturu biće otvorena izložba “Pet bardova – legende srpskog glumišta”. Portrete je naslikala Ana Ðapović, a autorka postavke je Nataša Štelc.

Na skicama i slikama predstavljeni su Pavle Vujisić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković i Zoran Radmilović.

Zatim će u okviru ciklusa “Nušićevi laureati” biti priređeno umetničko veče sa glumcem Predragom Ejdusom, koji je dobio Nušićevu nagradu za životno delo glumcu komičaru 1998. godine.

Na sutrašnjem programu je predstava “Svetlosti i senke”, po drami Ðorđa Lebovića u adaptaciji i režiji Vladimira Dasukidisa, koju izvode članovi Omladinske “Čubi” scene smederevskog pozorišta “Branislav Nušić”.

U subotu će amatersko pozorište “Žanka Stokić” iz Velikog Gradišta gostovati sa Nušićevom komedijom “Sumnjivo lice”.

Glavni, takmičarski program otvoriće u nedelju uveče predstava “Kumovi” po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. U toj predstavi Zvezdara teatra igra i Branimir Brstina, koji je ovogodišnji dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo.

Selektorka dr Dragana Čolić Biljanovski izabrala je šest predstava, koje će se igrati do 28. aprila.

Organizatori su najavili i dodatni program, 30. aprila, pod nazivom “U čast Nušićevim danima”.

Manifestacija je pokrenuta 1984. godine sa ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Nušića, koji je važan deo života, detinjstvo i mladost, proveo u Smederevu.