Počinje glavni program 32. Nušićevih dana


20. april 2015. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Glavni program 32. festivala “Nušićevi dani” počeće večeras u smederevskom Centru za kulturu, gde će do 24. aprila biti izvedeno pet predstava u takmičarskoj selekciji, po izboru dramskog pisca i reditelja Bratislava Petkovića.

Za otvaranje je odabrana “Bajka o pozorištu” Zvezdara teatra, po tekstu Vladimira Đurđevića u režiji Marka Misirače. U konkurencji su dve Nušićeve komedije – Atelje 212 izvešće “Ožalošćenu porodicu” u režiji Mraka Manojlovića, a Narodno pozorište iz Beograda “Narodnog poslanika” u režiji Saše Gabrića.

Savremeni autor Đurđević učestvuje i sa komadom “Tri klase i gospođa Nušić” koji je u Beogradskom dramskom pozorištu režirala Milica Kralj. U selekciji je i “Veliki talas”, koprodukcija Zvezdara teatra i agencija “Impresario” i “Kolona”, po tekstu Igora Amadeja u režiji Nenada Gvozdenovića.

Odluke o najboljoj predstavi festivala i najboljem glumačkom ostvarenju doneće žiri čiji su članovi glumci Rada Đuričin i Božidar Stošić i profesor književnosti iz Smedereva Dragoslav Mandić.

Biće izabrana i najbolja predstava po oceni publike, najavio je Centar za kulturu Smederevo.

Kao što je ranije objavljeno, ovogodišnja dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru je Radmila Živković. Priznanje će joj biti uručeno na završnoj večeri festivala 25. aprila. Manifestacija “Nušićevi dani” je inače već u toku (od 16. aprila), sa različitim pratećim programima po izboru umetničkog direktora Save Đuričića.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. “Nušićevi dani” pokrenuti su 1984. godine, sa ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u Smederevu.