Počinje festival PATOSoffIRANJE


03. jul 2013. KULTURA – Tokom četiri dana, na internacionalnom festivalu “PATOSoffIRANJE” nastupiće više od 150 umetnika iz Nemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Srbije.

U Smederevu 4. jula počinje internacionalni multumedijalni festival PATOSoffIRANJE, koji ove godine nosi podnaslov “Matrikula – Cena identiteta”.

Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju, uzeta je za simbol ovogodišnjeg festivala, devetog po redu, kroz koji organizator, smederevsko pozorište PATOS, želi da skrene pažnju na aktuelnu krizu identiteta, kako pojedinca, tako i cele zajednice.

– Neki od programa nosiće oznaku “No budget”, jer je reč o umetničkim delima koja su nastala uprkos nedostatku finansijske podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na pogubnu praksu na svim nivoima, koja umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije – kažu organizatori.

Na programu će se naći ulični teatri i predstave priznatih pozorišta iz zemlje i regiona, performansi, bioskop na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerti i klupske večeri.

Tokom četiri dana održavanja festivala, na koji je ulaz besplatan, nastupiće preko 150 izvođača iz Nemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Srbije. Kako ističu organizatori, program je namenjen građanima koji su mladi ili koji u sebi nose mladalački duh, pa otud i maksima ovog festivala: “Zauvek mlad”.

Izvor: telegraf.rs