Počelo obeležavanje Svetog Trifuna


10. februar 2013. DRUŠTVO – Program obeležavanja Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinara, počeo je u petak besplatnom proverom kvaliteta vina i jakih pića registrovanih smederevskih proizvođača i predavanjem profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Slobodana Jovića.

Fond za razvoj poljoprivrede grada Smedereva, u cilju očuvanja tradicije smederevskog vinogorja, omogućio je svim zainteresovanim vlasnicima registrovanih vinskih podruma da donesu uzorke vina i jakih pića na degustaciju i stručno ocenjivanje relevantne komisije.

“Posebno raduje što je bilo nekoliko uzoraka ovdašnje autohtone sorte. Ujedno, koristim priliku da pozovem Smederevce da u četvrtak dođu na proglašenje pobednika i besplatnu degustaciju”, izjavio je za gradski sajt direktor Fonda, Jovica Vujović.

Registrovani podrumi iz Smedereva i okoline dostavili su 23 uzorka vina i 8 jakih pića, a najuspešniji će biti nagrađeni na Dan svetog Trifuna,14.februara u Centru za kulturu, u vremenu od 11 do 13 časova.

Posle pregleda uzoraka, profesor doktor Slobodan Jović je održao predavanje o proizvodnji vina i greškama koje se najčešće javljaju, a proizvođačima posebno ukazao na negovanje i čuvanje vina, kako bi se pospešio kvalitet.

“Uglavnom se vlada proizvodnjom, uz neke male nedostatke. Treba da se neguju vina, da se redovno dolivaju sudovi, tokom prerade da se blago deluje. Da se ne cedi, jer onda pređe u gorke opore materije i mora sukcesivno da se dodaje sumpor-dioksid. Vina koja smo danas degustirali nisu loša, ima i dobrih – jedan Sovinjon, solidan Šardone, Kaberne, Merlo i nažalost nijedna Smederevka nije ostavila utisak. Voleo bih da ova autohtona sorta bude više zastupljena i da se umeša u kandidate za nagrade”, ocenio je Jović.

Tradicionalno, prozvođači na ovaj praznik posvećen Svetom Trifunu izlaze u vinograde, orezuju čokote, lozu polivaju najboljim vinom, u želji da rod bude što bolji. Ovogodišnji domaćin je Živadin Stojkić iz Landola.

Vernici pravoslavne veroispovesti 14. februar praznuju kao Svetog mučenika Trifuna, dok je za pripadnike katoličke veroispovesti Dan svetog Valentina, a obeležava se i kao Dan zaljubljenih.

Grad Smederevo pokloniće 14.februara svim Smederevcima muzički program pod nazivom „U slavu vina i ljubavi“ .

Na koncertu u Centru za kulturu, od 20 časova, nastupiće Mirjana Stojanović, mecosopran, Žarko Dančuo i Dušan Svilar, uz pratnju orkestra „Beogradski solisti“ i pod dirigentskim vođstvom Vojkana Borisavljevića.

Rezervacije za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Centra za kulturu, tokom vikenda od 17 do 20 sati i radnim danima od 9-20 časova.

Izvor: smederevo.org.rs