Počela akcija uništavanja larvi komaraca


23. maj 2014. DRUŠTVO – Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Smedereva, kojom je predsedavala dr Jasna Avramović, komandant Štaba i gradonačelnik Smedereva, nastavljena je u petak, 23. maja 2014. godine od 9,00 sati.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva konstatovao je na današnjoj sednici da vodostaj Dunava kod Smedereva stagnira, jutros je iznosio 690 centimetara, ali i dalje ostaju na snazi sve preduzete preventivne mere. U tom smislu, Gradski štab za vanredne situacije upozorava sve nesavesne građane da ne pomeraju i odnose džakove sa peskom, koji su postavljeni na odbrambenoj liniji i zaštiti grada od poplava. U protivnom, svi počinioci biće strogo sankcionisani.

Počela je akcija uništavanja larvi komaraca iz vazduha i sa zemlje. U subotu, 24. maja u 8,00 časova počinje velika akcija košenja trave na svim površinama u selima i gradu Smederevu, a u cilju zaštite stanovništva od pojave krpelja, komaraca i glodara. Posle akcije košenja sledi hemijski tretman. U akciju će biti uključeni zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, mesnim zajednicama, školama, kao i sva domaćinstva. Seoske mesne zajednice u obavezi su da organizuju akciju u svojim sredinama. Neophodno je da se sva raspoloživa oprema za košenje stavi u funkciju, a neposredni izvršioci budu zaštićeni (čizme, rukavice, naočari). Direktori preduzeća i ustanova, kao i predsednici mesnih zajednica, dužni su da naprave spiskove ljudi i opreme koje će dostaviti danas do 18,00 časova Gradskom štabu za vanredne situacije. Za dodatne informacije, broj telefona: 026/4621907.

Nastavljaju se aktivnosti na dezinfekciji terena, stambenih objekata i bunara, kao i na čišćenju septičkih jama.

Doprema humanitarne pomoći stanovnicima poplavljenih sela na teritoriji grada Smedereva i interno raseljenim licima iz drugih gradova se nastavlja prema ukazanim potrebama, a Crvenom krstu se nalaže da dnevno evidentira prikupljenu i distribuiranu pomoć.

Elektromorava vrši sukcesivno priključivanje domaćinstava na elektro mrežu, gde su stvoreni bezbedni uslovi.

Klizišta su pod kontrolom, domaćinstva nisu ugrožena, a situacija na terenu se prati neprekidno.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva i dalje je u stalnom zasedanju, a sledeća sednica biće održana u subotu u 9,00 časova.

Izvor: smederevo.org.rs