Peticija da se Rašić brani sa slobode


15. oktobar 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Većina zaposlenih u Srednjoj tehničkoj školi u Smederevu potpisala je peticiju da se direktor škole Živorad Rašić sa sloodode brani od optužbi za lažne diplome.

Od 180 zaposlenih, peticiju je potpisalo 151 zaposleni tražeči da Rašić, osumnjičen da je potpisivao lažne diplome, posle izdržana četiri meseca pritvora bude pušten da se brani sa slobode. Delegacija zaposlenih peticiju je danas predala Višem tužilaštvu i Višem sudu.

Jedan od profesora u Tehničkoj školi, Milutin Dejanović, rekao je za agenciju Beta da je “peticija zapravo molba” da se ukine pritvor Živoradu Rašiću, “pre svega iz zdravstvenih razloga” i zbog toga što direktor “nije član kriminalne grupe”.

Prema njegovim rečima, zaposlenima nije namera da utiču na pravosudje već da ukažu na njegovo poštenje i zdravstveno stanje.

Rašić je, kako se navodi u policijskom saopštenju, lažne diplome potpisivao iako je znao da Tehnička škola u Smederevu nema odobrenje
Ministarstva prosvete za vanredno školovanje učenika tih obrazovnih profila.

Polica je tokom jula i septembra uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su tokom pet godina falsifikovali i prodali oko 500 takvih diploma.

Cena svedočanstava i diploma za zanimanja vozač drumskih vozila i tehničar drumskog saobraćaja navodno se kretala od 1.000 do 3.000
evra.

Potpisnici peticije traže od tužilaštva i suda da ukinu “pritvor kao nepotrebnu meru, s obzirom na dosadašnji Rašićev rad, poštenje i zalaganje” pošto je direktor škole pomagao policiji da razotkrije počinioce.

“Smatramo da je Živorad Rašić u konkretnom slučaju žrtva spleta okolnosti svog radnog mesta, a nikako član kriminalne grupe”, navodi se u peticiji.

Policija sumnja da je, na ime nenaplaćenih troškova školovanja i predvidjenih taksi za izdavanje diploma, Tehnička škola oštećena za oko 25 miliona dinara.

Živoradu Rašiću je 9. oktobra produžen pritvor na još tri meseca da ne bi uticao na svedoke.