Petar Adamović i Natalija Tasić pobednici prvog Smederevskog kupa učenika osnovnih škola


Foto: Vladimir Gogić

09. jun 2014. SPORT – Najmlađi smederevski strelci prošlog petka takmičili su se u finalu prvog Smederevskog kupa za učenike osnovnih škola. Pravo učešća u finalu steklo je po osam najboljih strelaca u kategorijama kadeta i kadetkinja, na osnovu plasmana iz Prve Smederevske lige osnovnih škola. Finale se pucalo po pravilima Streljačkog saveza Srbije, a sudile su licencirane sudije Streljačkog saveza Srbije iz sudijske organizacije Smedereva.

U konkurenciji kadeta ubedljiv trijumf Petra Adamovića, učenika osmog razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Smedereva, ispred svog najvećeg konkurenta u ligaškom takmičenju, godinu dana mlađeg, Veljka Ilića iz OŠ „Sveti Sava“. Ova dvojica kadeta Streljačke družine „Smederevo“ vodila su veliku borbu tokom svih sedam kola lige, da bi pobedu u ligi zabeležio Ilić sa samo krugom prednosti u odnosu na Adamovića, tako da je ovo bio svojevrstan revanš ove dvojice najboljih smederevskih kadeta. Očigledno da je Petar imao više želje i bolju koncentraciju od Adamovića što je rezultiralo pobedom od 170 krugova u odnosu na Ilićevih 165. Petrov mlađi brat Nemanja Adamović, učenik petog razreda škole na Carini, nije se mnogo pitao za prvo mesto, nego je strpljivo krug po krug nanizao od početka do kraja finala za njega, završivši takmičenje na trećem mestu sa 146 krugova, što je sjajan rezultat za ovog jedanaestogodišnjaka i jednog od najmlađih takmičara na turniru. On je u finale ušao kao peti i ova medalja je njegov najveći uspeh do sada.

Četvrto mesto osvojio je Uroš Ćorović, učenik OŠ „Dimitrije Davidović“, koji je pre finala bio osmi. Luka Jevtić (OŠ „Dositej Obradović“), četvrtoplasirani u ligi finale je završio kao peti. Dušan Bojić (OŠ „Sveti Sava“) je i u finalu i u ligi bio šesti, sedmi u finalu je bio još jedan učenik Dositejeve škole, Miloš Nikolić, koji je u ligi bio deveti (finalista umesto trećeplasiranog Ivana Davida (OŠ „Branislav Nušić“) koji nije pucao zbog odlaska na ekskurziju) i poslednji osmi, pre finala bio sedmi, je takođe jedan od najmlađih, Ivo Barjaktarević, učenik OŠ „Dimitrije Davidović. Od ovih osam najboljih strelaca na ovom turniru svi su bili početnici osim Petra Adamovića i Ivana Davida, kojima je ovo druga takmičarska sezona. Adamović je 2013. bio četvrti na Prvenstvu Srbije za kadete, a Veljko Ilić je postao kadetski prvak Srbije ove godine, u svojoj prvoj takmičarskoj sezoni.

Kadetkinje, za razliku od dečaka, imale su izgleda mnogo bolju koncentraciju i još veću želju za pobedom u Smederevskog kupu. I ovde je slika preslikana obrnutim redosledom od lige kao u kadetskom finalu, ali mnogo neizvesnijem sa daleko kvalitetnijim finalnim rezultatima! Pobednica lige Aleksandra Vujasin, učenica OŠ „Dimitrije Davidović“ krenula je u finalu snažno i precizno, ali tri godine mlađa Natalija Tasić, učenica OŠ „Dr Jovan Cvijić“ nije se predavala. Posle prve dve serije od po tri hica obe su imale po 54 kruga. Natalija je zatim povela do 10 hica, kada Aleksandra nakon jednog njenog kiksa, kada je pogodila sedmicu, prelazi u blago vođstvo sa krugom prednosti. Na 14-om hicu ta razlika je iznosila velikih 5 krugova. Posle toga, međutim Tasićeva do kraja finala puca sve devetke, a Vujasin sa dve sedmice i jednom osmicom gubi prednost i ulaze na 19-om hicu u finale finala poravnate sa 167 krugova! Obe pucaju devetke, i poslednji 20-ti hitac, zlatna dijabola, odlučivao je o prvoj pobednici Smederevskog kupa za kadetkinje. Tasićeva je pogodila devetku, a Vujasin osmicu i sa fantastičnih 185 krugova Natalija Tasić, sa krugom prednosti pobeđuje u Smederevskom kupu. Vujasin je druga sa 184 kruga. Obema su ovo lični rekordi i rezultati sa kojima se osvajaju medalje na Prvenstvu Srbije. Treće mesto, kao i u ligi osvojila je Iva Jovanović, učenica OŠ „Dr Jovan Cvijić“ sa 145 krugova.

Jovana Lazić iz Cvijićeve škole i Katarina Milovanović iz škole „Branislav Nušić“ zamenile su mesta iz lige sa ovima u finalu, pa je Lazićeva bila četvrta, a Milovanovićeva, kadetkinja Streljačkog kluba „Heroj Srba“, peta. Sofija Đuzić, učenica OŠ „Sveti Sava“ je od osmog mesta u ligi došla do šestog u kupu, a Marija Petrović (OŠ „Sveti Sava“) i Snežana Jovanović (OŠ „Dimitrije Davidović“) su za po jedno mesto pale u finalu, odnosno bile su sedma i osma.

Diplome i medalje najboljim smederevskim kadetima i kadetkinjama, u ligi i kupu, uručio je Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva i predsednik UO SD „Smederevo“.