Pet srpskih medalja na Evropskom prvenstvu u kjokušinkajiju za juniore


10. decembar 2012. SPORT – Na Evropskom prvenstvu u kjokušinkajiju za juniore, koje je završeno u subotu uveče u dvorani „Smederevo“, srpski borci osvojili su pet medalja, jednu srebrnu i četiri bronzane.

Na Šampionatu Starog kontinenta je nastupilo 248 boraca iz 17 zemalja, a medalje za Srbiju su osvojili Nemanja Pantić (treće mesto u apsolutnoj kategoriji), Katarina Holjac (treće mesto, do 54 kg), Vanja Kovalinka (treće mesto, do 80 kg), Svetozar Avramović (treće mesto, do 80 kg), Bogdan Sretenović (drugo mesto, apsolutna kategorija).

Događaj turnira bio je duel Srbije i Japana, tačnije Miloša Miljkovića i Yute Takahashia, kao i Saše Stošića i Yute Sawamure. Rezultat je bio 1:1.

Prvo je na tatami izašao Saša Stošić koji je vođen publikom bio bolji od Sawamure. Miljković je pokušao da savlada Takahashia, ali nije uspeo da ga pobedi.
Pionirski šampion Srbije Andrija Vićentijević u revijalnom meču protiv Bugarskog šampiona Bogila Kostova pobedio je rezultatom 2:1 i time dokazao da je u tom uzrastu jedan od najboljih takmičara u ovom delu Evrope.

U ukupnom skoru, reprezentacije Srbije i Japana igrale su nerešeno 1:1.
Domaćin turnira bio je klub SD Kombat, a pokrovitelji Ministarstvo omladine i sporta i Grad Smederevo.

Selektor reprezentacije Srbije, Milan Perić, ocenio je šampionat izuzetno uspešnim i pored mnogobrojnih povreda na turniru. On je izrazio zadovoljstvo odzivom publike i dobrim rezultatima boraca, a posebnu zahvalnost je uputio službi medicinske pomoći.

Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić priredila je u petak prijem za predstavnike Kjokušinkai karate reprezentacije Japana i Srbije, kome je prisustvovao i Ambasador carevine Japan, Njegova Ekselencija Tošio Cunozaki.

Održavanje Evropskog prvenstva, pratili su edukativni seminari, IKO Europe meeting i sudijski seminar, pod rukovodstvom uvaženih gostiju iz Japana, kao i ispit za dobijanje visokih zavanja u kjokušinkai sportu.

Izvor: smederevo.org.rs