Patosinema još ovog vikenda


25. avgust 2017. KULTURA – Bioskop Patosinema, koji se održava u Dunavskom parku, još ove nedelje prikazuje filmove za ovogodišnje izdanje. Za sam kraj, nakon italijanskih filmova nove produkcije, publika ima priliku da pogleda nagrađivani austrijski film „Let, let bubamaro“. Svečanu atmosferu zatvaranja ovogodišnjeg bioskopa, prirediće omladinski orkestar „Svetlost“ koji će svirati repertoar filmske muzike pre početka filma, u subotu od 20.30. Program bioskopa je potpuno besplatan za sve posetioce i održava se u okviru Kulturnog leta 2017.

PATOS je ove godine objedinio bioskop i svoje pozorišne aktivnosti na otvorenom tokom leta, kao i saradnju sa orkestrom Svetlost u program pod nazivom uLICE kulture. Ovaj program skreće pažnju na značaj javnih prostora grada (trgovi, parkovi i dr) za realizaciju kulturnih programa, posebno namenjenih mladima. Program se realizuje uz podršku Resurs centra „Omladina JAZAS-a Požarevac“ u okviru projekta „MLADI SU ZAKON – Braničevski i Podunavski okrug“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Patosinema je ove godine svojim raznovrsnim repertoarom ponudila sjajan povod da građani i posetioci Smedereva pogledaju u divnoj atmosferi Dunavskog parka kvalitetne filmove – od romantičnog vikenda sa Kerijem Grantom, horor vikenda u čast nedavno preminulom reditelju Džordžu Romeru, preko najnovijiih anime ostvarenja sa ovogodišnjeg Japanizma, pa do nove evropske produkcije u vidu italijanskih i austrijskih ostvarenja. PATOS je filmove prikazao uz podršku Italijanskog instituta za kulturu Beograd, Austrijskog kulturnog foruma Beograd i društva Sakurabana i festivala Japanizam.

Već sada PATOS je u prilici da najavi velika filmska iznenađenja za sledeću godinu, gde će publika Patosineme imati priliku da pogleda, pored novih evropskih filmova i animiranih japanskih, i poznate klasike američke kinematografije. Pored ovog, publika može očekivati još zanimljivih novina sledeće godine, kada će bioskop obeležiti 5 godina rada.