PATOSINEMA! 2 ove nedelje prikazuje…


20. avgust 2014. KULTURA – Na programu Patosineme!2, ove nedelje publiku očekuju 4 filmska ostvarenja, koja predstavljaju deo selekcije Festivala evropskog filma:Zemlja između, koju organizuje EUNIC mreža. Mreža instituta kultura zemalja Evropske unije (EUNIC) u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji i EU Info centar organizuju Evropski filmski festival, nudeći publici široki izbor savremenih igranih i dokumentarnih filmova sa Starog kontinenta. Ove godine moto festivala je bio „Zemlja između“.

Filmovi prikazuju „mentalne pejzaže“ svakodnevnih ljudi koji žive u realnoj Evropi: migrirajuće stanovništvo, azilanti i etničke manjine; pravne, finansijske, demokratske „praznine“ i „rupe“ sa kojima se suočavaju evropske zemlje i stanovnici. Film je oduvek najzanimljiviji medij za prikazivanje i istraživanje tih praznina, za pričanje priča, za stvaranje (i ponovno stvaranje) mitova „između“.

Smederevo će imati priliku da pogleda jedan dokumentarni i tri igrana filma. U slučaju lošeg vremena projekcije će biti održane u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

21.08. – SOFIJA: ISTORIJA EVROPE (Bugarska, 2011, 28′) u 20:00

Terry Randall je Englez koji već više od deset godina živi u Sofiji. Njegova prijateljica Merete dolazi iz Danske i Terry joj pokazuje lepote Sofije.

22.08. – PUTOVANJE U PORTUGAL (Portugal, 2011, 75′) u 20:00

Režija: Sergio Trefaut
Uloge: Maria de Medeiros, Isabel Ruth, Makena Diop

Najpoznatija portugalska glumica u melodrami na osetljive političke teme…

23.08. – DUŠKA (Holandija, 2007, 110′) u 22:00

Režija: Jos Stelling
Uloge: Gene Bervoets, Valeriy Demchenko, Oksana Filonenko

Dobitnik nagrade za najbolji holandski film. Ostareli filmski kritičar provodi svoj usamljenički život između odlazaka u bioskop sve dok mu jednog dana ne dođe neočekivani posetilac.

24.08. – TVOJA LEPOTA NE ZNAČI NIŠTA (Austrija, 2012, 86′) u 20:00

Režija: Huseyin Tabak
Uloge: Abdulkadir Tuncer, Nazmi Kirik, Lale Yavas

Austrijsko – turska koprodukcija koja je osvojila sve najvažnije nacionalne nagrade u obe zemlje. Dirljiva i uzbudljiva priča koja osvaja…