PATOS ponovo u Italiji


23. jul 2012. KULTURA – PATOS na svom repertoaru već nekoliko godina ima samo dve „žive“ predstave sa kojima nastupa po zemlji i inostranstvu. Obe u koprodukciji sa Teatrom Koreja iz Lećea u Italiji, obe u režiji Salvatorea Tramaćerea: „Plastične bašte“ i „Brat“.

„Plastične bašte“ u ovoj godini beleže nastupe na 8. Dečjem festivalu u Orduu u Turskoj, a potom i učešće na 52. Međunarodnom dečjem festivalu u Šibeniku. Do kraja godine u planu su nastupi ponovo u Turskoj i Hrvatskoj, ali ovoga puta u Istanbulu i Rijeci. U 2013. godini PATOS priželjkuje poziv za gostovanje ove predstave u Japanu i vredno radi na ostvarenju ove želje.

I „Brat“ nakon skoro godinu dana ponovo odlazi u Italiju. Tačnije, od 27. jula do 1. avgusta. Predstavu će igrati na istorijskom mestu Castello Aragonese Otranto, u okviru programa koji se u ovom živopisnom italijanskom mestu odvija od 27. maja do 30. septembra, pod sloganom Endija Vorhola „Želim da budem mašina“ (Andy Warhol „I want a be a maschine“)

Aragonski dvorac Otranto, nakon dobrodošlice unutar svojih masivnih zidina sa preko 150.000 posetilaca na izložbama Huana Miroa, Pabla Pikasa i Salvadora Dalija, od 27. maja do 30. septembra 2012. postaje kuća dela Vorhola, princa američkog pop arta.Izložbom „Endi Vorhol. Želim da budem mašina“ kustos Đani Mercurio, otvario je četvrtu sezonu umetničkog Zamka Otranto, a čitava manifestacija je zasnovana na težnji gradskog veća ovog mesta za povećanjem atraktivnosti zamka i kulturnog okruga Otranto i cele teritorije Salento. Izložba sadrži oko pedeset radova Endija Vorhola, prikupljenih iz privatnih kolekcija. Ova turistička atrakcija i centar kulturnog života, otvoren tokom cele godine, obiđe više od 165.000 posetilaca. Osim izložbe koja je centralni program u zamku se odvija i dugi niz različitih programa koje posećuje veliki broj turista tokom letnje sezone u Otrantu. Na taj način Zamak u Otrantu postaje ne samo kulturni centar Otranta i Apulje, već i kulturni spomenik grada i izvor profita za to područje. I to radi vrlo uspešno. „Rezultat koji nam govori jasno kako kultura, kada je čine jasne ideje i ekspertiza, takođe može da „proizvode sendviče“, za razliku od prethodnog perioda. Ali hleb koji ja volim posebno u ovom slučaju je u stanju da nahrani našu strast i glad za kulturom. Dakle, hrana za telo, ali i hrana za razmišljanje“ – izjavio je gradonačelnik Otranta Luciano Cariddi, i pohvalio snažnu posvećenost Gradske uprave u poslednjih nekoliko godina, u saradnji sa menadžerima u oblasti komunikacija i marketinga za promociju i dodao „Postoje mnoge korisne inicijative za našu zajednicu, obrazovno-nastavne za decu, organizacija događaja od društvenog karaktera, i sada smo smo odlučila da na zamak prenesemo i funkcije državnih ceremonija venčanja.“„Nadam se“, zaključio je on, „da smo, na primeru ovih godina, proizveli veću radoznalost o našoj zemlji kod onih koji su strastveni u vezi umetnosti i kulturnog nasleđa, posebno mlađima, tako da gledaju na dvorac i kulturno nasleđe grada u funkciji ostvarenja svoje profesionalne perspektive.“