PATOS i ovog proleća putuje po selima


05. mart 2017. KULTURA – PATOS i ove sezone na proleće realizuje svoj izuzetno uspešan program „Rastemo uz pozorište – pozorište na točkovima“, u okviru kojeg od marta do maja izvodi svoju novu pozorišnu predstavu „Ružno pače“ za decu u selima iz okoline Smedereva, koja inače nemaju prilike da se u svojim mestima često susreću sa kvalitetnim pozorištem. Ove godine PATOS će obići više od 30 sela, a pored predstave deca će proći i kroz edukativni kolaž koji ih upoznaje kroz igru sa osnovnim elementima jedne predstave i sa „pozorišnim bontonom“ koji govori o tome šta sve publika radi da bi ugođaj u pozorištu bio potpun za svakog posetioca.

PATOS od 2014. godine svojim programom „Rastemo uz pozorište“ sistemski pristupa razvoju smederevske pozorišne publike od najmlađih uzrasta. Putujući segment ovog programa se razvija od prošle godine, sa idejom da pozorište mora biti sastavni deo odrastanja svakog deteta, bez obzira na mesto življenja. PATOS je prošle godine posetio 20 sela, gde je u školskim salama izvodio predstavu „Nemušti jezik – pozorišna bajka“.

Za ovaj program PATOS producira originalne predstave, koje imaju za cilj da deci sa sela ne uskrate užitak koji postoji u salama sa svim scenskim uslovima. Ovom prilikom smederevsko pozorište je ostvarilo i novu internacionalnu saradnju, sa ruskom rediteljkom Jekaterinom Hotenatski, koja je klasičnu priču o ružnom pačetu obojila duhom rustične bajke koja obiluje mnogim scenskim senzacijama, koje neće nijedno dete ostaviti ravnodušnim. Autorski tekst, potpisuje dramaturg PATOSa Ivana Stevović, originalnu muziku potpisuje mladi smederevski kompozitor Miloš Petrović, a uloge tumače glumice Dunja Petković, Katarina Pendić, Aleksandra Manojlović i Tamara Trajković. Program je podržan od strane fondacija Catalyst i Trag, a strateški partner pozorišta PATOS i svih njegovih programa je Centar za kulturu Smederevo.