„Park“ u obe „Tvrđave“


23. jun 2014. KULTURA – Posle odluke grada Smedereva da uskrati podršku i finansiranje “Tvrđava teatra” i osnuje novi pozorišni festival na sceni u Malom gradu srednjovekovnog zdanja, saopšten je i program premijernog “Teatra u tvrđavi”. Od 6. do 11. jula biće odigrano pet predstava u festivalskoj konkurenciji i jedno muzičko delo kojim će manifestacija biti zatvorena.

Prvi na programu je Teatar Maska iz Bukurešta sa predstavom “Park”. Sledi “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” u izvođenju Šabačkog pozorišta, a publika će 7. jula gledati predstavu “Lepotica Linejna”, koprodukciju agencije ART TEMA iz Beograda i Kruševačkog pozorišta. Članovi ansambla Narodnog pozorišta Niš nastupaju sa komadom “Mala”. Predstava “Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda”, na programu je 10. jula, a nastala u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Doma kulture “Vuk Karadžić” Loznica.

Ovaj festival zameniće “Tvrđava teatar”, koji je posle pet godina održavanja ukinut bukvalno preko noći uskraćivanjem finansijske podrške, i osnivanjem Odbora festivala, čiji sastav nije saopšten, ali se zna da je na njegovom čelu Radoslav Lale Pavlović.

Kako je nedavno “Novostima” rekla Vida Ognjenović, “Tvrđava teatar” se ovog leta seli u Vilu “Stanković” u Čortanovcima, a i na njegovom repertoaru naći će se predsetava “Park” rumunskog teatra Maska.

Izvor: Novosti