Ovogodišnji dobitnici Svetosavske povelje


27. januar 2012. KULTURA – Ovogodišnji dobitnici Svetosavske povelje:

1. Planinarski klub “Čelik”
Osnovan je kao društvo 1961. godine od strane mladih radnika, tehničara i inženjera tadašnje Železare. Osnovni cilj udruživanja je putovanje po zemlji, osvajanje vrhova planina i obilazak ostalih turističkih destinacija tadašnje domovine.
Pošto se u planinarstvu razvijala i jedna sportska disciplina – orijentacija, članovi “Čelika” su je zavoleli i u njoj, posle nekoliko godina, postali jedan od najjačih klubova u Jugoslaviji. Tri puta su osvajali prvo mesto, dva puta drugo i tri puta treće, dok su na republičkim prvenstvima bili šest puta prvi, osam puta drugi i devet puta treći.
U međuvremenu su visokogorci – alpinisti “Čelika” osvajali vrhove na Balkanu, i to: Olimp u Grčkoj, Musalu u Bugarskoj, Olter Gran Paradizo u Italiji, Mont Blan u Francuskoj.
Za 25 – godišnjicu postojanja, “Čelik” je od Vlade SFRJ, odlikovan Ordenom rada sa srebrnim zracima.
Visokogorski uspesi su se nastavili osvajanjem Kilimandžara u Africi, Elbrusa u Rusiji i Akonkagve u Južnoj Americi.
“Čelik” je trasirao i pešački put (transverzalu) pod nazivom “Smederevska transverzala”, koja se proteže od Tvrđave, preko Udovica, Vodnja, Drugovca … do grada. To je jedan od doprinosa turističkoj ponudi grada.

2. Prof. dr Prvoslav V. Marković
Rođen 1939. godine u Osipaonici. Nakon srednje škole, koju je završio u Smederevu, studira uporedo medicinu i psihologiju. Specijalizaciju iz neuropsihijatrije obavio je u Nišu i Beogradu. Doktorsku disertaciju pod radnim nazivom “Značaj cirkodijalnog ritma za organizaciju rada” odbranio je 1974. godine, čime je stekao naučno zvanje doktora medicinskih nauka. Za redovnog člana “Internacionalne akademije kompjuterskih sistema”, u oblasti biologije, medicine, pedagogije, edukacije i informatike izabran je 7. decembra 1995. godine.
U svom dosadašnjem radu prof. dr Marković realizovao je oko 80 istraživačkih projekata, od čega 14 naučno – istraživačkih radova, po obimu i trajanju, zaslužuju posebnu pažnju.
Veoma su važna istraživanja vezana za stresove različite geneze i njihov značaj za zdravlje ljudi. Nalaze iz ove grupe istraživanja ugradio je u univerzitetski udžbenik “Psihofiziologija rada i psihofiziološke izmanjenosti”, kao i u monografiju “Osnove hronopsihofiziologije”.
Objavio je, kao autor ili koautor, 26 knjiga i oko 150 naučnih i stručnih radova, objavljenih u stručnim časopisima i oko 50 radova objavljenih u zbornicima sa naučnih i stručnih skupova.
Kao poznati svetski stručnjak u nekim od brojnih oblasti kojima se bavi, za svoj bogati višegodišnji istraživački rad i društvenu aktivnost dobio je veliki broj nagrada i priznanja: Povelju sa statuetom despota Đurđa Brankovića za najznačajnije dugogodišnje rezultate u oblasti medicinskih nauka i doprinos razvoju Opštine Smederevo (5. oktobar 1998. godine), odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom za zasluge i postignute uspehe u radu od značaja za sociopolitičku izgradnju zemlje i mnoga druga.

3. Martić Dragoljub – Braca
Rođen u Smederevu 1956. godine. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Završio Inter Biznis Centar u Beogradu gde je dobio sertifikat za Internacional biznis menadžera, završio Specijalistički kurs za marketing, u Tuzli, i Specijalistički kurs za menadžment i sistem kvaliteta u Italiji.
Dugo godina se profesionalno bavio muzikom. Sa smederevskom grupom OPS, kao gitarista grupe, 1979. godine osvaja prvo mesto na tada prestižnoj Zaječarskoj gitarijadi. Komponovao je muziku za pozorišne predstave mnogih reditelja.
Aktivno je učestvovao u brojnim međunarodnim projektima kao član njihovih organizacinih komiteta. Učestvovao je u projektu Ministarstva kulture i Uneska, „Tvrđave na Dunavu“.
Bio je direktor pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ i jedan je od osnivača multimedijalnog festivala „Patosoffiranje“. Aktivno učestvuje u mnogim organizacionim odborima kulturnih manifestacija i događaja u Smederevu (Novogodišnji programi, Smederevske Svetosavske svečanosti, manifestacija „Korzo ponovo radi“, „Smederevska Maturijada“, „Kulturno leto“, „Smederevska jesen“).
Producent je pozorišne predstave „Plastične bašte“ i pozorišne predstave BRAT, koja je 2010 godine u Italiji osvojila međunarodnu pozorišnu nagradu za inkluziju Ovo je najznačajnije priznanje koje je neka pozorišna predstava iz Srbije ikada dobila.
Direktor je pozorišnog festivala „Tvrđava teatar“, koji je za samo tri godine postao novi kulturni brend grada Smedereva i cele Srbije.

4. Ljubomir Ljuba Ninković
Rođen je 1950. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Školovanje je nastavio na Filološkom fakultetu u Beogradu, a istovremeno nastavlja i muzičku karijeru. Počinje saradnju sa Nikolom Karaklajićem na Radio Beogradu, kao pisac songova, a 1972. godine osniva grupu “S vremena na vreme”, koja je obeležila njegovu karijeru, ali je obeležila i sedamdesete godine kao najpoznatija akustičarska grupa na prostorima bivše Jugoslavije.
Kao tekstopisac, kompozitor, aranžer, producent, instrumentalista i pevač snimio je desetine singl ploča i LP albuma, stvorio veliki broj hitova, koji su ostavili značajan trag na generacije slušalaca.
Komponovao je za radio i TV emisije, radio drame i pozorišne predstave. Dobitnik je mnogobrojnih značajnih nagrada.
Aktivno se bavi zaštitom prirode kroz saradnju sa ekološkim aktivistima i radom na filmovima o ekologiji. Uradio je muziku za film “Kanjon Uvca”, a za film “Čudna šuma Šalinački lug” uradio je scenario, tekst i muziku. Kao veliki zaljubljenik u Dunav, producirao je spot “Himna čistih reka” za koji je napisao muziku i aranžman.

5. Radivoje Rale Damjanović
Rođen 1960. godine. Spada u red afirmisanih srpskih pesnika, satiričara i aforističara. Na kulturnoj i književnoj sceni Smedereva pojavljuje se osamdesetih godina prošlog veka.
Svoje radove (poeziju, prozu, eseje i književne i likovne kritike i karikature), objavljuje u književnoj periodici i skoro svim značajnijim, našim i stranim listovima i časopisima, kao i na programima Radija i Televizije.
Objavio je knjige: STIDAK, TRIPTIH O POVRATKU, RUŽA NA TITANIKU, MESEC ME DRŽI BUDNIM, JAHANjE NA TIGRU… Za svoje književno stvaralaštvo dobio je značajne književne nagrade: Radoje Domanović, za najbolju satiričnu knjigu, Pesnička nagrada Smederevski orfej, nagrade na internacionalnim festivalima i mnoge druge.
Prevođen je na engleski, ruski, španski, japanski i makedonski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije, Haiku udruženja Srbije, Beogradskog aforističarkog kruga.
Bio je pokretač veoma uspešne humane akcije “Knjiga za osobu sa invaliditetom” kojoj su se odazvale brojne izdavačke kuće i pisci iz Smedereva i Republike. Zahvaljujući njegovom angažovanju, sakupljeno je preko 1.500 knjiga i formirana interna biblioteka u Udruženju paraplegičara Smederevo.

6. Profesor Miloš Dunčević
Rođen je 1960. godine u Smederevu. Diplomirao je na Prirodno – matematičkom fakultetu u Beogradu, na odseku za geografiju.
Miloš je počeo da radi u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” 1985. godine i od tada pokazuje svestranost u radu. Obrazujući i vaspitavajući generacije mladih, učeći ih životu, moralu, prijateljstvu, radu i ponašanju, u najlepšem svetlu prezentuje i nauku i grad Smederevo.
Svoj profesionalni i svoj privatni život posvetio je mladima. Dobitnik je više međunarodnih priznanja i nagrada, ali najvećim uspehom smatra to što su mnogi njegovi bivši učenici danas ugledni profesori geografije.
Profesor Miloš Dunčević je osnivač Društva srpsko – japanskog prijateljstva u Smederevu. Jedan je od osnivača Podružnice Saveza udruženja ratnika i potomaka Srbije od 1912 – 1920. godine. Aktivno radi u Crvenom krstu od 1986. godine. Saradnik je i učesnik “Festivala pozorišta za djecu” u Kotoru.
Autor je “Drvengrada”, najčitanije knjige za mlade u Srbiji; Izdavačke zbirke pesama “Male pesme”. Autor je nekoliko turističkih karata i prospekata gradova Srbije, karte grada Smedereva za italijansku ediciju “brzih karata” gradova Evrope.
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na međunarodnim festivalima pesnika za decu.

– NAGRADU ZA STVARALAŠTVO MLADIH U 2011. GODINI DOBILI SU:

1. Aleksandra Višekruna, rođena 1988. godine u Kninu. Sa porodicom od 1996. godine živi u Smederevu, gde nastavlja da pohađa OŠ “Dimitrije Davidović”.
Tokom srednjoškolskog školovanja bila je među najboljima na takmičenjima u organizaciji Republičkog centra za talente.
Gimnaziju je završila 2007. godine, kada upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Redovne studije završava sa prosečnom ocenom 10,00. Tokom studiranja učestvovala na mnogobrojnim međunarodnim seminarima.
Od 2010. godine deo je Studentske revije za privredno pravo, za koju je napisala prikaz Plan novog okvira za rešavanje krize finansijskog sistema EU.

2. Marina Vasić, rođena 1992. godine u Smederevu. Školske 2010/2011. godine završila je IV razred filološkog odeljenja Gimnazije u Smederevu.
Nosilac diplome “Vuk Karadžić”, specijalnih diploma iz srpskog i italijanskog jezika i istorije, a bila je proglašena i za učenika generacije
Tokom srednjoškolskog školovanja, sve četiri godine bila je među najboljima na takmičenjima iz srpskog jezika i istorije, a u četvrtom razredu i iz italijanskog jezika, u organizaciji Ministarstva prosvete i nauke.
Student je I godine Filološkog fakulteta u Beogradu na studijskom programu Italijanskog jezika

3. Lazar Bojičić, rođen 1992. godine u Smederevu. Školske 2010/2011. godine završio je IV razred filološkog odeljenja Gimnazije u Smederevu.
Nosilac diplome “Vuk Karadžić”.
Tokom srednjoškolskog školovanja bio je među najboljima na takmičenjima iz srpskog jezika u organizaciji Ministarstva prosvete i nauke i na mnogim književnim konkursima.
Student je I godine Filološkog fakulteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa komparativnom književnošću.