Otvorni “Nušićevi dani”


20. april 2015. KULTURA – Izvor: Smederevske novine – Predstavom „Karamazov/Sablasni eros“ u izvođenju beogradskog pozorišta „Slavija“ po tekstu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Vladimira Lazića, otvoren je glavni deo festivalskog programa ovogodišnjih „Nušićevih dana“. Do 25. aprila, na sceni smederevskog Centra za kulturu smenjivaće se pozorišta iz Beograda, sa ostvarenjima za koje je selektor Bratislav Petković ranije najavio da su „na tragu“ Nušića.
U ponedeljak 20. aprila biće izvedena „Bajka o pozorištu“ Zvezdara teatra, a potom slede „Ožalošćena porodica“ Ateleja 212, „Tri klase i gospođa Nušić“ Beogradskog dramskog pozorišta i „Narodni poslanik“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Poslednje ostvarenje u glavnom delu programa biće „Veliki talas“ Zvezdara teatra.

Po već ustaljenoj praksi, neposredno pre otvaranja takmičarskog dela festivala, položeni su venci na spomenik najvećeg srpskog komediografa, Branislava Nušića, a u okviru pratećeg programa publici je predstavljena i monografija Raška V. Jovanovića „Branislav Nušić – život i delo“. U holu smederevskog Centra za kulturu otvorena je izložba slika Vasilija Vase Dolovačkog.

Festival je, umesto najavljene gradonačelnice Jasne Avramović, zvanično otvorila Vesna Stefanović, član Gradskog veća za kulturu i informisanje. Ona je objasnila da Avramovićeva nije „bila u situaciji da dođe zbog objektivnih porodičnih razloga“.

-Naš sugrađanin Branislav Nušić bio je i ostao neprikosnoveni kralj smeha, ali i po mnogo čemu veliki čovek. On je kao i svi veliki ljudi uticao na svoju okolinu, menjao je na najsuptilniji način, smehom i humorom. Nušić je, u to nema sumnje, kamen temeljac srpske komedije, na prelasku iz 19. u 20. vek. Nušić je velika inspiracija, antologija likova i situacija, iz koje se crpi iskustvo. naša je obaveza da ga se sećamo i da mu na ovaj način svake godine iznova podižemo spomenik. I najzad, obaveza da igramo njegova dela često, mnogo češće nego što je to danas slučaj, da ih igramo sa radošću, entuzijazmom, da ih obnavljamo pod ovim krovom našeg lepog Centra za kulturu, jer ko će bolje razumeti Nušića od nas samih – rekla je, između ostalog, Vesna Stefanović, prilikom svečanog otvaranja festivala.
Tradicionalno, festival će biti završen svečanom dodelom nagrada 25. aprila, a program za druženje sa publikom priprema Radmila Živković, ovogodišnja dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru.