Otvoreni “Nušićevi dani”


16. april 2013. KULTURA – Izvor: FoNet – Zoran Avramović i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović otvorili su sinoć jubilarnu pozorišnu manifestaciju, Nušićeve dane.

Delegacije grada Smedereva, Cincarskog društva, Kola srpskih sestara i Centra za kulturu prethodno su položile vence na spomenik Branislavu Nušiću.

Potom je u Galeriji Centra za kulturu optvorena izložba “Žanka Stokić”, autora Verice Milošević.

U okviru ciklusa Nušićevi laureati, održano je kabaretsko veče sa glumicom Ljiljanom Stjepanović, dobitnicom Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru za 2009.godinu.

Festivalski program počinje 19. aprila i svečano će ga otvoriti dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, a nakon toga će ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Begrada izvesti prvu od sedam predstava u glavnom programu, Nušićevo “Sumnjivo lice”.

U konkurenciji za festivalske nagrade po oceni stručnog žirija i publike naći će se još i Nušićev “Svet” Narodnog pozorišta iz Niša, “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića u produkciji Agencija “Impresario” i “Kolona” iz Beograda u saradnji sa Zvezdara teatrom, Nušićev “Narodni poslanik” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, Nušićev “Pokojnik” u produkciji FDU i Teatra “Bojan Stupica” JDP, zatim “Sokin i Bosina” dr Milice Konstantinović, u produkciji agencije “Ave Serbia” i Zvezdara teatra i Hubačeva “Otmica i vaznesenje Julijane K” u izvođenju Šabačkog pozorišta.

Sve festivalske nagrade, uključujući i one čije su dobitnici već poznati, biće uručene poslednjeg festivalskog dana, u petak 26. aprila, a veče će biti upotpunjeno programom Gorice Popović, ovogodišnje dobitnice Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru.

Osim izbora najbolje predstave po oceni publike, i ove godine, svake večeri publika će odlučivati o glumačkom ostvarenju večeri. Najavljeni su i brojni prateći programi.

Pretfestivalski programi Nušićevih dana su besplatni. Cena ulaznice za dečiju predstavu je 100 dinara, za kabaretske predstave 300 dinara. Cena ulaznice za predstave u festivalskom programu je 500 dinara, dok je komplet ulaznica za festivalski program 2.800 dinara.

Preduzećima i školama, na pojedinačnu cenu ulaznice, organizator odobrava popust od 20 odsto za organizovanu posetu (više od 30 ulaznica) za kabaretske i predstave u festivalskom programu.

Organizator jubilarnog, 30. festivala je Centar za kulturu Smederevo, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Smederevo.