Otvoren “Teatar u tvrđavi”


07. jul 2014. KULTURA – Izvor: Smederevske novine – Predstavom “Park” Teatra “Maska” iz Rumunije u Malom gradu smederevske Tvrđave otvoren je novoosnovani gradski pozorišni festival “Teatar u tvrđavi”. Pred polupraznim gledalištem, bez prisustva gradonačelnice, pod zidinama drevnog Đurđevog grada, pre glumaca, festival je svojim obraćanjem, zvanično otvorio Radoslav Lale Pavlović, predsednik organizacionog odbora, dramski pisac i savetnik predsednika Nikolića.

On je istakao važnost smederevske tvrđave i despotske porodice Đurđa Brankovića, ne samo za srpsku, već i evropsku istoriju i kulturu. Kada je reč o festivalu, da li zbog višenedeljnih medijskih natpisa koji su pratili osnivanje novog festivala ili „nategnute” atmosfere tokom svečanog otvaranja, Pavlović se prisutnima obratio sledećim rečima:
-Što se tiče samog festivala, samog početka, našeg pokušaja da napravimo dobar teatar, nismo doveli predstave koje istražuju pozorište, nego predstave koje su istražene, gotove predstave, dobre predstave. Jedan kolega novinar na pres konferenciji 1. jula je rekao: šta mislite ako ovaj festival doživi fijasko? Fijasko je italijanska reč, ona znači propast, slom, bruku, pogotovu na pozornici. Situacija u pozorišnoj umetnosti u Srbiji je tako loša, da je nemoguće više pasti. Uživaćete u ovih pet predstava i šest dana festivala, gledaćete odlične predstave, bićete sigurno zadovoljni, i hoću da u slavu grada Smedereva kažem da je festival otvoren – reako je, između ostalog, Pavlović.

Iako je ranije najavljeno da će ovaj festival biti drugačiji od prethodnog i da neće biti “glumaca koji vise na sajlama, koji se brijaju i čija su lica ofarbana”, jer to, kako je u više navrata isticao predsednik organizacionog odbora nije umetnost, upravo je prva ovogodišnja festivalska predstava rumunskog teatra, na sreću, demantovala organizatore. Tako je publika imala prilike da uživa u ostvarenju “Park”, predstavi teatra pantomime, koje sa publikom komunicira muzikom, slikama, pokretima, a u kojoj su lica i tela glumaca prekrivena bakarnom bojom. Time se aludira na statue, kao glavne protagoniste šahovske partije koja se igra u poznatom rumunskom parku, a koja se u predstavi proteže na period od dva veka, prateći tako najvažnije promene rumunskog društva. Isti teatar je i prošle godine gostovao na smederevskom ambijentalnom pozorišnom festivalu, a “Park” će biti izveden i na “Novom tvrđava teatru” koji je ovog leta preseljen u Čortanovce. Umetnost ili ne, ovaj program svakako zavređuje pažnju atraktivnošću, interesantnom koncepcijom i zanimljivim načinom da se bez i jedne reči ispriča deo istorije jednog naroda.
Drugog dana “Teatra u tvrđavi” smedervskoj publici predstaviće se Šabačko pozorište ostvarenjem “Postomoderni kabare dobrog vojnika Švejka”, a u utorak je na program “Lepotica Linejna” Kruševačkog pozorišta. Do kraja festival biće izvedene predstava “Mala” Narodnog pozorišta iz Niša i “Devetstopetnaesta”, još jedna predstava pozorišta iz Kruševca.