Otvoren drugi “Teatar u tvrđavi”


07. jul 2015. KULTURA – U Malom gradu Smederevske tvrđave sinoć je, pred prepunim gledalištem u Đurđevom dvoru, započelo novo putovanje kroz prostore moći teatarskog izraza, otvoren je drugi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“. Zadržavajući slogan „Kretanje“ festival će od prve programske večeri, 6. jula, do 11. jula letnju pozornicu u Smederevu činiti poprištem iskustva pozorišnog života sa obeležjem dela trajne vrednosti i opredeljenosti za vrlinu kao pokretačku snagu umetničkog stvaralaštva. Drugi „Teatar u tvrđavi“ otvorio je predsednik Organizacionog odbora festivala, pisac i savetnik predsednika Republike Srbije Radoslav Pavlović. U svom obraćanju Pavlović je ukazao je na istorijske spone festivalskog zbivanja sa dinastijom Brankovića i na veze likova u predstavi „Duge noći i crne zastave“, čija se praizvedba odigrala nakon otvaranja, sa porodicom graditelja Smederevske trvđave. Govoreći o značajnoj novini koju donosi drugi „Teatar u tvrđavi“, koprodukciji u kojoj su snage udružili Narodno pozorište Niš, Šabačko pozorište i Grad Smederevo, oličenoj u predstavi „Duge noći i crne zastave“, Pavlović je ukazao na to da je predstava rađena po istoimenom delu Dejana Stojljikovića, „po jednom odličnom avanturističkom romanu, vrlo akribičnom i vrlo tačnom istorijski, na tragu literature Dime Starijeg i Musašija.“ Pavlović je istakao i kvalitet glumačkih ekipa niškog i šabačkog pozorišta, aktera prvi put pred publikom u Smederevu izvedene predstave koja evocira duh srednjovekovlja i donosi spoj istorijskog i mitskog u ambijentu koji savršeno odgovara tematici. Govoreći o „Teatru u tvrđavi“, Pavlović je rekao da se radi o pokušaju da se napravi festival koji je drugačiji od drugih, da je to festival u kome će publika moći da čuje tekst pisca, da bude svedok glumačkog umeća „u preživljavanju karaktera, pokazivanju teme, veštini tela“ i da ćemo tokom trajanja festivala gledati „ono što se zove klasičnim pozorištem, stvarnim pozorištem, koje poučava, koje nas čisti i budi naše emocije“.

Tokom festivala čiji je pokrovitelj grad Smederevo i koji Smederevo čini posebnim mestom na kulturnoj mapi Srbije, osim predstave „Duge noći i crne zastave“ u režiji Ivana Vukovića publika će moći da pogleda sledeća pozorišna ostvarenja: 7. jula „San letnje noći“ po komadu Viljema Šekspira, u režiji Đurđe Tešić, a u izvođenju glumaca pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda; mjuzikl „Ženidba i udadba“ po delu Jovana Sterije Popovića , u režiji Vladimira Lazića, za koji muziku potpisuje Momčilo Bajagić Bajaga, a izvodi ga ansambl Pozorišta na Terazijama – 8. jula, zatim, 9. jula, „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovice Pavića i izvedbi umetnika iz Narodnog pozorišta Leskovac. Predstavu „39 stepenika“ po komadu Patrika Barloua, adaptaciji romana Džona Bakena i filma Alfreda Hičkoka, a u režiji Vladimira Aleksića igraće dramski umetnici iz Pozorišta „Boško Buha“ 10. jula. Poslednje festivalsko veče, 11. jula biće u znaku programa svečane dodele nagrada, prve reprize predstave „Duge noći i crne zastave“ i muzičke završnice za koju će se postarati jedan od najboljih rok bendova sa domaćih prostora Generacija 5.

Sve predstave koje će se igrati na „Teatru u tvrđavi“ uključene su u takmičarsku konkurenciju. Biće dodeljene tri nagrade, ustanovljene prošle godine, koje nas podsećaju na istorijski i kulturni identitet Smedereva i dostojanstvo nekadašnje prestonice: nagrada MLADA NADA po oceni stručnog žirija (dobitniku je namenjena statueta sa likom Mare Branković), nagrada za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA (dobitniku pripada statueta sa likom despota Đurđa Brankovića) i nagrada za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE o kojoj sud donosi publika, a nagrađenome se dodeljuje statueta Tvrđave.

Stručni žiri koji će vrednovati predstave i glumačko umeće ove godine čine: Branka Pujić, dramski umetnik i predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Tamara Dragičević, dramski umetnik, i Ferid Karajica, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.