Otvaranje Smederevske jeseni


07. septembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Turističko-privredna manifestacija “Smederevska jesen” biće otvorena večeras u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Jasna Avramović, a tokom popodneva se u Smederevu očekuje dolazak lađe “Topčiderka” s predstavnicima beogradskih medija i drugim posetiocima.

Posle ceremonije otvaranja nastupiće orkestar “Beogradski solisti” s Leo Martinom, Radmilom Karaklajić, Nadom Pavlović, Žarkom Dančuom, Beti Đorđević i dirigentom Vojkanom Borisavljevićem.

Manifestaciju će najaviti popodnevni defile ulicama grada u srednjevekovnim kostimima despotske porodice Đurđa i Jerine Branković, brojne svite sačinjene od dvorskih dama i vitezova u oklopima, plemstva u pratnji zabavljača, žonglera, klovnova i argata koji će proneti ogroman grozd spleten od više stotina grozdova.

Defile po pravilu izmami na gradske ulice veliki broj posmatrača, Smederevaca i gostiju.

Defile će krenuti u 17 sati sa gročanske strane ulaska u Smederevo i završiti na Trgu Republike na kome će se do nedelje, 9. septembra, kada se manifestacija završava, održavati koncerti i na mnoštvu tezgi prodavati plodovi jeseni.

Železnica Srbije najavila je da će voz “Romantika” na smederevsku berbu groždja u nedelju 9. septembra polaskom iz Beograda u 8.10 dovesti nostalgičare.

Vozna karta je 372 dinara za treći, 447 za drugi i 536 dinara za prvi razred, deca i penzioneri mogu za 268 dinara u sve razrede, dok je karta za penzionere u prvoj klasi 376 dinara.

Sutrašnji program “Smederevke jeseni” čine sportski susreti košarkaša, tenisera i nastupi kulturno-umetničkih društava, a program će biti završen sa dva koncerta, u malom gradu smederevske tvrđave u 20 i ponovljen na Trgu Republike u 22 sata sa Lepom Lukić, Gordanom Stojičević, Čedom Markovićem, Jelenom Bročić, Goricom Ilić i orkestrom “Panorama”.

Nedelja je posvećena košarci, tenisu, vaterpolu, folkloru i vitezovima Svibora.

Organizator očekuje preko vikenda više od 100.000 gostiju.