Otvaranje Nušićevih dana


23. april 2017. KULTURA – Program svečanog otvaranja 34. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ održaće se večeras i obuhvatiće polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću, otvaranje izložbe plakata „Sumnjivo lice“ i svelani program uz obraćanje selektora, čime će biti označen početak takmičarskog programa.

Uz podsećenje na spone velikog pisca sa Smederevom i poreklo njegove ljubavi prema pozorištu koje ga, na njegovom životnom i stvaralačkom putu, povezuje upravo sa Smederevom, u 19 sati će, tradicionalno, biti položeni venci na spomenik Branislavu Nušiću, na platou ispred Centra za kulturu Smederevo.

U holu Centra za kulturu Smederevo u 19 sati i 30 minuta, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Zdravko Mićanović otvoriće izložbu pozorišnog plakata „Sumnjivo lice“ na kojoj su predstavljena zanimljiva autorska rešenja studenata fakulteta primenjenih umetnosti, inspirisanih Nušićevim delom.

U 20 sati u Velikoj dvorani selektor festivala Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj, zvanično će otvoriti festival, nakon čega će biti odigrana prva u nizu predstava u okviru ovogodišnje festivalske selekcije, „Mrešćenje šarana“ prema delu Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, a u izvođenju Ateljea 212.

Žiri koji će donositi odluku o tome kome će na 34 . „Nušićevim danima“ pripasti Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, kao i Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje festivala radiće u sastavu: Ana Sofrenović, dramska umetnica (presednica žirija), Božidar Stošić, dramski umetnik i Miloš Jagodić, reditelj. Osim pomenutih nagrada, biće dodeljena i Nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni publike.