Otvaranje izlozbe slika autorke Mile Gvardiol


09. mart 2015. KULTURA – Otvaranje izlozbe slika autorke Mile Gvardiol u Galeriji savremene umetnosti Smederevo u Smederevu (Trg Republike 5), održaće se utorak 10. marta. u 19:00 časova.

RASKRŠĆA MILE GVARDIOL

“Počev od njujorške škole preko minimal-arta, pa do umetnika sa ovih prostora kaoštosu Miodrag B. Protić, Aleksandar Tomašević, Julije Knifer ili Radomir Damnjanović Damnjan, geometrijska apstrakcija otvorila je nesaglediva područja izražajnih likovnih mogućnosti. Poetski i vizuelni efekti prisutni na ranijim slikama Mile Gvardiol (recimo na onim radovima iz ciklusa „Predeli duše“) sada su evoluirali u pročišćen mentalni prostor koji upravo nosi i skustvogeometrijskeapstrakcije. Tople, lirske kadence iz prethodnog slikarskog bavljenja ove umetnice, sada je prevladao koncept matematičkog mišljenja koj ipoštuje purističke ideale čistoće i egzaktnosti, mir i harmoniju likovnih struktura, te usaglašenost prostornih planova. No, geometrija je za Milu Gvardiol samo polazište za proces poosobljene slikarske kontemplacije na temu raskršća. Raskršće jeste važno kultno, obredno i mitološko-magijsko mesto kod mnogih indoevropskih naroda. To je epifanijski prostor pribiranja, središte sveta odakle se pružaju zacrtani putevi. Na raskršću nam se valja zamisliti i sabrati se iznutra. Sa raskršća se odlazi u nepoznato, odatle počinje pustolovina….” Dragan JovanovićDanilov

Mila Gvardiol je rodjena 1979. godine u Beograd. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića 2004. god. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost 2012. godine. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju docenta na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici.

Samostalna izlaganja:

2006. Galerija “Zadužbine Ilije M. Kolarca”, Beograd

2010. Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, Inđija

2010. Galerija savremene likovne umetnosti Niš “Salon 77”, Niš

2010. Galerija “Stara kapetanija”, Zemun

2010. Virtuelna galerija ITN, Internet

2011. Galerija “Kulturno gcentra Ribnica”, Kraljevo

2011. Kuća ”ĐureJakšića”, Beograd

2011. NarodniMuzejUžice ”Kuća Jokanovića”, Užice

2011. Galerija ”Vladislav Maržik”, Kraljevo

2011. Galerija ”DLUM”, Svetlosti vitraža, Makedonija

2011. Galerija “Čedomir Krstić”, Pirot

2012. Galerija, ”Singidunum”, Beograd

2012. Galerija,”Mostovi Balkana”, Kragujevac

2014. Galerija ”Blok”, Beograd

2015. Galerija savremene umetnosti Smederevo, Smederevo