Otvaranje izložbe “Jelena Milo, ovde i sad”


30. oktobar 2012. KULTURA – U Galeriji savremene umetnosti Smederevo, u utorak u 19 časova, biće otvorena izložba Jelene Milo, pod nazivom Jelena Milo, ovde i sad.

Umetnica se predstavlja instalacijom od 60 radova malog formata (30x30cm) i 3 velika rada, najavila je kustos, mr Nataša Radosavljević Kuzmanović.

„Svaki od predstavljenih radova se bavi pejzažom, tačnije segmentom, kadriranim tako da ostavlja utisak potpune beskonačnosti. Odnosno, pejzažom postavljenim tako da ga percipiramo samo kao segment celine koja se otvara oko nas. Ne postoji ograničenje ni za prostor ni za vreme, ona „diže veo između prostora i vremena“ upravo prostorima koji poseduju vertikalnu strukturu uzdizanja ka još širim i većim. Sve ovo postiže posebnim tehnikama, horizontalnim, vertikalnim i dijagonalnim potezima izvođenja, koji imaju za cilj proizviđenje specifične atmosfere izmaglice koja sugeriše probijanje svetla kroz tamu. Označeno probijanje svetla može se desiti kroz senku brda ili dubinu ledenog kanjona, kroz šumu, oblak ili neki novi znak prirode. U svom celokupnom sadržaju, prikazani radovi pokazuju, kroz jezik pejzaža, poigravanje alegorijama života i smrti, ali sa snažniim utiskom koji ostavlja prostora za pobedu života ovde i sada.“

Umetnica je rođena u Beogradu 1979. Studije umetnosti na Kunstakademie Dizeldorf pohađala u periodu od 1999. do 2004. u klasi profesorke Magdalene Jetelove. Gost student na Kunst Hochschule fur Medien Keln od 2002. do 2003. Imenovana za Meisterschulerin 2004. godine. Član je ULUS-a Srbije i IgBKn Nemačke.

Dobitnica je nagrada: Peek & Cloppenburg za mlade (Dizeldorf, 2004) i Open October-Galerie Out In (Toronto).

Do sada je ostvarila deset samostalnih i dvadesetjednu grupnu izložbu u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na osam Video Festivala.

Izložba Jelene Milo biće otvorena do 18. novembra.

Izvor: smederevo.org.rs