Osvojili svet, pa svirali za Smederevce


15. novembar 2016. KULTURA – Izvor: Politika – Nakon brojnih uspeha na takmičenjima i nastupima u zemlji i inostranstvu, mladi muzički duo iz Smedereva, kompozitor i pijanista Veljko Nenadić i frulašica Neda Nikolić objavili su svoj prvi album. Neobičan i originalan spoj frule i klavira našao se na izdanju diskografske kuće „Vmas rekords” koja deluje u okviru „Vorld mjuzik” asocijacije Srbije.

Dvoje mladih muzičara koji su osvojili svetsku scenu održali su koncert u rodnom gradu na kom su promovisali snimljeni muzički materijal pod nazivom „Igra za frulu i klavir”. Koncert je održan u ovdašnjem Centru za kulturu i publici je predstavljeno audio izdanja „Vorld mjuzik” asocijacije Srbije i magazin „Etnoumlje”.

Neda i Veljko su učenici srednje muzičke škole „Kosta Manojlović” u Smederevu, u klasi profesorke Romane Repustić Nikolić. Kompozicijom „Istočni vetar” koju je Veljko napisao za Nedu, bukvalno su „oduvali” oštru konkurenciju u Americi na svetskom takmičenju mladih kompozitora, gde je mladi smederevski kompozitor i pijanista treći put zaredom pobedio. Reč je o jedinstvenoj kompoziciji za duduk, frulu i klavir.

Tom kompozicijom prethodno su odneli pobedu i na „Smotri srpskih kompozitora” u Ubu, a potom su održali prvi zajednički koncert „Zvuci Balkana” u svojoj školi. U„ Istočni vetar” Veljko je utkao tradicionalni srpski folklor kao jedinstvenu inspiraciju, a Neda je zaslužna za maestralnu interpretaciju na duduku i fruli, pa ne čudi što je ona danas najbolja mlada srpska frulašica.