Osam predstava na Tvrđava teatru u Smederevu


01. jul 2011. KULTURA- Ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar u Smederevu, pod sloganom „Viseći snovi“, biće održan od 11. do 20. avgusta, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili Vida Ognjenović, predsednica saveta festivala, njen zamenik Slobodan Šuljagić, Brana Liješević, umetnički direktor.

Program četvrtog izdanja festivala obuhvata u glavnom i pratećem programu 21 kulturno dešavanje, od kojih se jedan deo odvija na trgovima i ulicama grada, a pretežno u znamenitom kulturno-istorijskom zdanju, Smederevskoj tvrđavi, koju je podigao Đurađ Branković.

Slogan „Viseći snovi“ deo je naziva predstave koja otvara festival, „Viseći snovi na Balkanu – Kao Ikar“ trupe „Flying People“ iz Strazbura. Prema rečima Vide Ognjenović, slogan, između ostalog, ukazuje na umetnički inspirativna glumačka izvođenja bukvalno u vazduhu (viđena na predstavama ovog festivala), a simboliše i težnje i stremljenja festivalskog tima.

Brana Liješević je rekla da u glavnom takmičarskom delu ima osam predstava, kao prateći sadržaji zastupljeni su ulični teatar, izložbe, tribine i predstave, kao i radionica, koju će od 13. do 18. avgusta održati italijanska trupa „Ateliercuncheon“.

Posebna novina ovogodišnjeg festivala je predstava „Ja sam vetar“. Reč je o prvoj festivalskoj produkciji. Po delu poznatog savremenog pisca Jona Fusea, predstasvu režira Stevan Bodroža, a premijera je 13. avgusta.

Cena pojedinačne karte je 300 dinara, a naplaćuju se samo ulaznice za događaje na sceni u Malom gradu, i to isključivo za sedenje. Performansi u drugim delovima tvrđave, kao i na ulicama i trgovima Smedereva, sasvim su besplatni.

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Todorović (predsednik), Zlatko Paković i Branko Dimitrijević.