Optužnice protiv lažnih FBI instruktora


24. februar 2012. HRONIKA – Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podići će 27. februara optužnicu protiv Novice Đurđevića (48) i Snežane Tuzlak (39) osumnjičenih da su osmislili i sproveli neviđenu prevaru vrbovanja građana za međunarodnu kriminalističku policiju, potvrđeno je u tužilaštvu.

Istraga je trajala tri meseca. Saslušano je 70 svedoka, kaže istražni sudija Dragan Rogan. Oštećeni su potvrdili da su plaćali po 200 evra navodnu ulaznicu za Interpol.

Nakon što se u početku istrage lažni Interpol dvojac branio ćutanjem, Novica Đurđević je pred sudijom izneo odbranu navodeći da je u početku i sam bio žrtva prevare, i platio 200 evra za angažman u agenturi Interpola. On je optužio Snežanu Tuzlak, sa kojom je oko dve i po godine varao građane, da je mozak cele prevare.

Đurđević se predstavljao kao direktor Regionalnog centra Interpola za jugoistočnu Evropu, a Snežana Tuzlak kao direktor za područje Balkana. Kandidatima su obećali da će im plate biti od 2.000 do 5.000 evra. Izmišljena je priča da će se u Smederevu graditi objekat Interpola i da im trebaju svi profili od domara do serverske grupe.

Prevaranti su držali predavanja u Smederevu, Sokobanji, Velikom Gradištu. Kandidati su polagali testove sa pitanjima o proceduri kriminalne obrade predmeta, klasifikaciji terorizma, vrstama ubistava.

Za koliko novca su ojađeni lakoverni teško je proceniti.

Tokom istrage utvrđeno je da se prevara održala dve i po godine najviše zahvaljujući zakonu ćutnje. Budućim agentima je rečeno da su pod prismotrom, da im se prisluškuju telefoni, nadgleda kuća, da ne smeju nikome ništa da pričaju. Polaznici su se pravili i da se ne poznaju. A da bi postali što bolji kandidati za buduće agente trenirali su borilačke veštine, pešačili na Ozrenu, a nekima je savetovano da smršaju jer su “debeli” za posao agenta. Od njih je traženo čak da ne voze brzo automobile, da kupuju nova odela i popravljaju zube.

Novica Đurđević i Snežana Tuzlak u pritvoru su od hapšenja.

Većina njih traži naknadu štete, ali neki ne žele da se dvojac Tuzlak-Đurđević i krivično goni. Pojedini su i plakali pred sudijom. Prevara je trajala dugo i bila tako perfidno organizovana da su oštećeni teško prihvataju da je sve bila laž.

Izvor: novosti.rs