Oprez sindikata Železare


05. mart 2013. PRIVREDA – Da li je menadžment smederevske železare od juče zaista „zasukao rukave” i počeo sa pripremama za nabavku sirovina i paljenje visoke peći koja mesecima tinja, juče nije bilo moguće saznati, ali je sasvim izvesno da se na tapetu već našao predlog države da radnici do kraja godine rade za 80 odsto od plate. Reprezentativni sindikati različito reaguju na najave da će se planirane uštede najpre sprovesti preko radničke „grbače”. Jedino je Samostalni sindikat Železare bezuslovno prihvatio novi uslov za zarade uz napomenu da drugih opcija nije ni bilo.

Mi smo odlučili da prihvatimo ponudu, jer je najvažnije da fabrika proradi, da se radnici vrate na radna mesta i da se zaposle novi ljudi, kako je najavljeno. Realno je da troškovi moraju biti smanjeni, kaže za „Politiku” predsednik tog sindikata, Siniša Prelić.

U Nezavisnom sindikatu metalaca opreznije posmatraju ponudu ministra Dinkića i strahuju od scenarija kojim bi se tokom godine dodatno smanjio procenat zarada. Menadžmentu će danas izložiti svoj predlog koji bi bio definisan aneksom Kolektivnog ugovora.

Mi prihvatamo da se isplaćuje 80 odsto, ali tek od kada svi budu vraćeni na posao, i to uz garancije da do kraja godine neće biti novih plaćenih odsustva do 45 dana uz 60 odsto od plate. To bi onda značilo da nam se od već smanjenih primanja za 20 procenata, umanji još toliko, što bi bilo potpuno neprihvatljivo, rekao je lider tog sindikata, Mileta Gujaničić.

Odbor poverenika ASNS danas odlučuje o predlogu države. Sudeći prema reakciji prvog čoveka tog sindikata u smederevskoj železari, Saše Čolića, nije izvesno kako će prelomiti.

Predlog ministra Dinkića je bez presedana u Srbiji. Rekao je da će pokretanje proizvodnje u Železari za pet odsto uvećati bruto društveni proizvod, a radnici koji će to da omoguće svojim radom da primaju manju platu. Ako je državi bolje, nema razloga da njima bude lošije, smatra Čolić.

Kako god, za državu i menadžment fabrike dovoljno je da jedan od sindikata bude saglasan, jer tako predviđa zakon. Zeleno svetlo dobili su praktično još u petak, kada je prelomio Samostalni sindikat.

Reprezentativni sindikati u Železari složni su oko ideje da se pokrene jedna visoka peć u iščekivanju strateškog partnera i veruju da će država ispuniti plan „b“. Sa njima se ne slaže lider „Sloge”, Željko Veselinović, koji smatra da je ideja dobra, ali nije održiva.

Reč je o veštačkom pokretanju proizvodnje. Prvo rudu niko neće da proda na poček već se uvek plaća avansno, drugo, zbog krize na tržištu nije realno da se pronađu kupci za gotove proizvode Železare kada su ruski i kineski čelik dosta jeftiniji. Država može da počne proizvodnju, ali ne može to da izdrži na duže staze, smatra Veselinović uz napomenu da se Ju-Es stil povukao iz tih razloga.

Veselinović kaže da jedan mesec proizvodnje u Železari zadovoljava potrebe srpskog tržišta za godinu dana i pita se šta posle i kome prodati crni lim. Jedini spas je, smatra on, da država kreditom finansira liniju za galvanizaciju i pocinkovani lim čime bi se dobila nova paleta proizvoda koji se traže na tržištu. Ta investicija jeste velika, ali bi se isplatila tokom vremena, ocenio je Veselinović.

Izvor: Politika