Ogledalo sveta, izložba Damjana Kovačevića


05. novembar 2013. KULTURA – U Galeriji savremene umetnosti Smederevo otvorena je izložba slika Ogledalo sveta, Damjana Kovačevića. Radovi će moći da se pogledaju do 19. novembra.

Seriju slika Ogledalo sveta, čini sedam novih (neizlaganih) radova velikog formata (boje za tekstil na sirovom platnu, kaširano na juti) i tri crteža velikog formata (kreon na papiru, kaširan na platnu).

Osnovna ideja njegovog rada jeste tema ogledala u kome čovek vidi sebe kako se raspada i stari.

“Tragičan i proklet, ogoljen i bez krzna na licu, na vrhu glave ima dlake, podseća na životinju. Životinje ne žive dugo i vremenom ne ružne, ali kornjača, slon i krokodil žive koliko i čovek pa i više i rađaju se sa staračkim izgledom. Da nekim čudom kornjača tokom života stekne pamet i logiku, ni tada ne bi mogla da vidi svoju transformaciju, jer nema genijalnu kletvu (starenja) na koži kao čovek. Zasigurno, samo čoveku ostaje da gleda svoju odvratnu metarmofozu i jezivu propast. Ogledalo čoveku lomi kosti i oblikuje ga u filosofa.” (Autor)

Damjan Kovačević je diplomirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 2008. godine, na slikarskom odseku u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim studijama istog fakulteta.

Osvojio prvu nagradu za crtež iz fonda Vladimir Veličković / 2010, stipendiju Kulturraum Düsseldorf tokom rezidencije u Dizeldorfu / 2009. i nagradu za osobenu kreativnu inovaciju FLU Beograd / 2008.godine.

Do sada je organizovao 14 samostalnih i 23 grupne izložbe, a član ULUS-a je od 2009. godine.

Izvor: smederevo.org.rs