Održani 4. Pastirski dani u Lipama


2. jun 2011. PRIVREDA – Sve veće interesovanje stočara za uzgoj “lipske ovce”

Manifestacija je posvećena promociji autohtone sorte ovaca “lipska ovca” Malo je odgajivačnica  u Srbiji koje imaju autentične primerke lipske ovce.  Zbog toga su Lipljani pre 4 godine pokrenili manifestaciju posvećenu promociji ove rase. Sama manifestacija organizovana je uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i grada Smedereva kao i gradskog Fonda za razvoj poljoprivede koji je pokrovitelj manifestacije.Lipska ovca je zaštićena kao genetički resurs i spada u najmlečnije ovce. Izdržljiva je otporna na bolesti, dobre rezultate daje u proizvodnji mesa a najčistiji primerci ovog soja pramenke u Srbiji pasu na lipskim livadama, rekla je između ostalog Frida Bauman iz Saveza odgajivača ovaca i koza koja je i ove godine bila član eminente ocenjivačke komisije kojom je predsedavao profesor Miroslav  Žujović sa Instituta za stočarstvo Zemun Polje. U radu komisije učestvovali su stručnjaci Zavoda za poljoprivredu.

Otvaranju Pastirskih dana prisustvovali su gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, zamenik gradonačelnika dr Jasna Avramović, predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, načelnik Podunavskog UO Momir Radojković, pomoćnik gradonačelnika Bojan teofilović, članovi Gradskog veća Jasmina Stanojević, Mirko Đurić, Miša Ivković i dr Ivan stevanović kao i brojni gosti. Manifestaciju je otvorio Jovica Vujović direktor Fonda za razvoj poljoprivrede. On je istakao da je Fond, kako bi pomogao očuvanju ove autohtone rase i pomogli proizvođačima da uvećaju svoja stada, za tu svrhu izdvojio 1.500 dinara po grlu popularne “gare”.Konstatovano je da je manifestacija doprinela uvećanju stada lipske ovce što i jeste bio cilj. Dobrododošlicu je u ime sela iz kojeg je ova rasa “pramenke” ponikala poželeo Toplica Milovanović, predsednik MZ Lipe. On je izrazio očekivanje da će Pastirski dani prerasti u  Republičku ili Međunarodnu izložbu svih rasa ovaca.U programu su učestvovali  učenici tamošnje škole Vuk Karadžić, kulturno umetnička društva Jerina, Lipe i prijatelji iz Makedonije – folklorni ansambl Podareš iz Radoviša.  Sveukupni pobednik 4. Pastirskih dana bio je dragan Pantić iz Lugavčine dok su za najbolje odgajivače u različitim starsosnim kategorijama grla, proglašeni Tihomir Stokić iz Lugavčine, Velimir Marjanović i Slobodan Vasić iz Umčara i Dragoslav Marković iz Žitkovca. Uspešni su takođe bili odgajivači Perica Đorđević i Saša Filipović iz Lipa, Rade Stevanović iz Begaljice i  Milivoje Pavlović iz Osipaonice.
Najbolji frulaš je Metod Ivanov iz Makedonije a titulu najlepše čobanice ponela je Marijana Andrejić iz Lipa.Gosti Pastirskih dana bili su ekipa Novosadseke produkcijske kuće Agro dan, zatim Zaharije Trnavčević autor emisije B92 Znanje na poklon koji su pohvalili nastojanje Lipljana da od zaborava sačuvaju ono što je vredno.  Darko Pavlović unuk profesora Slobodana Pavlovića koji je svojevremeno na Sorboni odbranio doktorsku disertaciju na temu “lipska ovca” takođe je prisustvovao Pastirskim danima.