Održana Skupština dijaspore i Srba u regionu


11. jul 2013. DRUŠTVO – Treće zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu održano je 5. i 6. jula u Beogradu.

Grad Smederevo predstavljao je rukovodilac Grupe za dijasporu, Predrag Savić, koji je prezentovao deo potencijala Grada Smedereva, na sastanku Saveta dijaspore za ekonomski i privredni razvoj Republike Srbije.

Kancelariji za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, tom prilikom su dostavljeni projekti, sa kojima bi Grad Smederevo mogao da aplicira kod potencijalnih donatora: Dečiji edukativni centar, rekonstrukcija Muzeja, adaptacija baždarnice EPS-a, Smederevske dvorane (teretana, kuglana i strelište), pokrivanje bazena, uređenje sportskog terena, uređenje dečijeg igrališta, izrada bine.

Skupština dijaspore i Srba u regionu izabrala je novog predsednika, Dragana Stanojevića, delegata iz Ruske Federacije, Ukrajine i Republike Belorusije i potpredsednike, Zvonimira Jovanovića iz Švajcarske i jereja Sašu Stojanovića iz Australije.

Prvog radnog dana delegati su usvojili novi Poslovnik koji je između ostalog predvideo rad ovog tela između dva redovna zasedanja i uveo mogućnost da predsednik i dva potpredsednika, kao i radna tela Skupštine, održavaju elektronske sednice u vidu audio – video konferencija. Proces odlučivanja u Savetima Skupštine je takođe precizno definisan, a broj članova Saveta ograničen je na 11. Tom prilikom je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu predstavila i projekat „Zaposlimo Srbiju”.

Drugi dan zasedanja bio je predviđen za tematske sednice „Institucionalni okvir saradnje Republike Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu”, „Podsticanje ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srbije” i „Podsticanje saradnje u oblasti prosvete, kulture, nauke i sporta”, u okviru kojih su delegati bili u prilici da postavljaju pitanja predstavnicima republičkih organa.

U toku je izrada Akcionog plana za Skupštinu dijaspore u koju su ukključena 22 predstavnika iz različitih institucija. Rukovodilac Grupe za carinske-pravne poslove fizičkih lica Ministarstva finansije i Uprave carina, Aleksandra Tadić, podsetila je delegate na olakšice koje su omogućene donacijama iz dijaspore.

U toku svečanog dela zasedanja, u ime delegata Skupštine dijaspore i Srba u regionu, predsedniku Narodne skupštine, dr Nebojši Stefanoviću, uručeno je pismo sa četiri zahteva upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Narodne skupštine dr Nebojši Stefanoviću i predsedniku Vlade Republike Srbije, Ivici Dačiću.

U pismu se navode zahtevi za vraćanje Ministarstva za dijasporu, za izbor predstavnika dijaspore u Narodnoj skupštini, za omogućavanje glasanja elektronskim putem, kao i zahtev za ponovno vraćanje Vidovdanskih dana dijaspore.
Rukovodilac Grupe za dijasporu, Predrag Savić i predstavnik Kancelarije za dijasporu grada Niša, Tamara Ćirić, postigli su dogovor o formiranju baze podataka građana u dijaspori na lokalnom nivou.

Izvor: smederevo.org.rs