Održana 15. sednica Skupštine grada


05. novembar 2013. DRUŠTVO – U ponedeljak je održana 15. sednica Skupštine grada Smedereva, sazvana po hitnom postupku, na čijem dnevnom redu su se našle dve važne tačke za funkcionisanje Smedereva.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović je na početku sednice obavestio odbornike da je formirana nova odbornička grupa pod nazivom Jedinstvena Srbija-Smederevski forum, kao i da je promenjen naziv odborničkoj grupi okupljenoj oko Socijalističke partije Srbije, koja će funkcionisati pod nazivom Socijalistička partija Srbije-SPS. Zatim je govorio o razlozima hitnosti održavanja sednice.

U okviru prve tačke dnevnog reda, obrazlažući potrebu izgradnje grinfild investicije, odnosno hale od 22.000 metara kvadratnih od strane lokalne samouprave, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović je istakla važnost obezbeđivanja novih radnih mesta za građane Smedereva.

„Pored finske kompanije, vrlo brzo imaćemo još investicija u Smederevu, poput veoma ozbiljno zainteresovanog investitora za Želvoz, ali i drugih ulagača koji dolaze svakodnevno u naš grad. Izgradnjom poslovne hale, koja će kroz zakup sama sebe isplatiti, ostaće nam u budućem periodu poslovni prostor koji može da služi i za dovođenje drugih investitora”, poručila je gradonačelnica.

Kako je finska kompanija PKC grupa pokazala veliko interesovanje da otvori fabriku koja će proizvoditi kablove za automobilsku industriju u Slobodnoj zoni Smederevo i zaposli oko 1.500 radnika, Vlada Republike Srbije usvojila je tekst Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije, Grada Smedereva i finske kompanije, a dokument je potpisan u Smederevu 18. oktobra 2013. godine. Ova veoma značajna investicija, kao i pojačano interesovanje mnogih drugih stranih investitora za ulaganje u Smederevu, razlog su za pokretanje procedure i podnošenje Zahteva od strane Slobodne zone Smederevo d.o.o. za proširenje područja Slobodne zone Smederevo.

Proširenje područja Slobodne zone Smederevo odnosi se prvenstveno na deo predviđen za grinfild investicije koji je u vlasništvu Železare Smederevo, a naslanja se na postojeću lokaciju Slobodne zone Smederevo, kao i na lokaciju preduzeća Vimeks d.o.o, na kojoj će finski investitor organizovati proizvodnju do izgradnje proizvodnih pogona u delu namenjenom za grinfild investicije.

Odbornici su potom jednoglasno usvojili Zaključak o davanju mišljenja o opravdanosti proširenja područja Slobodne zone Smederevo.

Skupština grada Smedereva dala je saglasnost na Izmene i dopune Programa poslovanja Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo za 2013. godinu, koje su usledile zbog usaglašavanja Programa poslovanja Direkcije sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Smedereva za 2013. godinu.

Ukupna sredstva iz budžeta grada Smedereva za rad Direkcije uvećana su za 33.294.042,00 dinara, u odnosu na prvobitno planirana sredstva. Opredeljena sredstva usmerena su na pribavljanje građevinskog zemljišta za potrebe izgradnje ulica i na pribavljanje zemljišta za potrebe razvoja komunalnih delatnosti (Centralno groblje), kao i na sredstva za bezbednost saobraćaja.

Izvor: smederevo.org.rs