Odbrambena linija od Dunava duga 900 metara


19. maj 2014. DRUŠTVO – Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Smedereva, kojom je predsedavala dr Jasna Avramović, komandant Štaba i gradonačelnik Smedereva, nastavljena je u ponedeljak, 19. maja 2014. godine od 17,00 sati.

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je formirana odbrambena linija od Dunava u dužini od 900 metara. Visina odbrambenog zida je na nivou odbrane od poplava iz 2006. godine.

Apeluje se na žitelje vikend naselja Orešac i Metalor, da prate situaciju sa vodostajem Dunava i na vreme se evakuišu i obezbede imovinu.

Štab je zaključio da privatna preduzeća mogu da računaju na pomoć volontera, a da sami obezbede džakove i pesak.

JKP Vodovod Smederevo je saopštio da se voda za piće iz gradske vodovodne mreže kontroliše četiri puta dnevno i da je ispravna za piće.

Zaključak Gradskog štaba za vanredne situacije je da se nastavi sa ispumpavanjem zaostale vode od poplave u Kolarima i da crpne pumpe nastave da rade i tokom noći.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbu o uvođenju radne obaveze za zaposlene u Gradskoj upravi Smederevo, kao i naredbu, po kojoj Opšta bolnica i Dom zdravlja moraju dnevno da angažuju 100 zdravstvenih radnika na terenu.

Naredbom Štaba od 18.05.2014. godine, Crveni krst je pojačao sadržaj lanč paketa. Crveni krst apeluje, a na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, da se sva fizička i pravna lica, koja žele da doniraju vodu, hranu, odeću ili neki drugi vid pomoći, da se obrate kancelariji ove humanitarne organizacije u Ulici kralja Petra.

Apeluje se na građane da isključivo prate instrukcije Gradskog štaba za vanredne situacije i ovlašćenih lica na terenu.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva i dalje je u stalnom zasedanju, a sledeća sednica biće održana u utorak u 9,00 časova.