Od početka godine u Smederevu deset požara


25. avgust 2011. DRUŠTVO- Od početka godine do sada na području Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane bilo je 14 požara sa uviđajima.Od toga 10 požara je bilo na teritoriji našeg grada.

Tokom leta zbog raščišćavanja korova, spaljivanja suve trave i uništavanja drugog rastinja, dolazi do česte pojave požara sa manjom ili većom materjalnom štetom.Inspektori Odeljenja za preventivnu zaštitu vrše uviđaj samo kod požara koji su zahvatili veliku površinu , a ovog leta u požaru stradalo je i jedno lice.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivati biljne ostatke i smeće na svim otvorenim prostorima. Predviđene novčane kazne za pravna lica koja su navedenim radnjama izazvala požar su od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Kazne za skupštine stanara takođe su od 300.000 do milion dinara, a stanari koji zakrče požarno stepenište starim stvarima ili zatvore prilaz nepropisno ostavljajući automobil , po zakonu mogu da se kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Televizija Smederevo