Obnova tvrđave u Smederevu kasni pola godine zbog birokratije


24. novembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Radovi na rekonstrukciji Jezavskog bedema Smederevske tvrđave, umesto u maju, počeli su tek polovinom novembra. Problem nije bio novac. Sve je pošlo naopako jer nije mogao da se izabere najbolji ponuđač.

Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, kaže da je država, resorno ministarstvo, još u proleće odobrila novac za obnovu.

– Početkom aprila, čim smo dobili novac iz ministarstva, raspisali smo javnu nabavku za izvođenje konzervatorskih radova. Javile su se tri firme i komisija je 7. maja izabrala najpovoljniju ponudu po jasno utvrđenim kriterijumima – kaže Ranković.

Na javni poziv Zavoda konkurisala su tri ponuđača: „Balkan“, zanatska zadruga iz Crne Trave, Privredno društvo „DMD Krov“ iz Novog Pazara i „Tasić Mitre“ d.o.o. iz Smedereva. Ti poslednji, s obzirom na to da su to već radili, imali su najpovoljniju ponudu, a problem je nastao kada se žalila drugoplasirana firma na konkursu.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki delimično je poništila konkurs tražeći ponavljanje faze stručne ocene. I tako tri puta! Na koncu, pre neki dan, Zavodu dostavlja odluku kojom je potvrđen izbor firme „Tasić Mitre“ – istog onog ponuđača koga je Komisija odabrala još 7. maja!

– Svaki normalan čovek kad prođe Tvrđavom može s pravom da nam kaže: „Sram vas bilo, šta ste čekali, sad ste tek počeli da radite“. Uradićemo šta se može do kraja građevinske sezone, koliko nam vremenske prilike dozvole, a ako ne stignemo – vratićemo pare ministarstvu, takav je postupak, pa će nam, valjda, ponovo uplatiti na proleće, da završimo – nada se direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Sredstva za rekonstrukciju Jezavskog bedema obezbedili su Ministarstvo kulture i informisanja – sedam miliona i 440.000 i grad Smederevo – 400.000 dinara. U Zavodu sada češće nego obično gledaju u nebo, da ih vreme posluži kako bi završili što više dok temperatura ne ode u minus.