Objavljen program Dunav film festa


Filmski festival u Smederevu traje od 18. do 23 avgusta. Na repertoaru i jugoslovenski klasik, film “Varljivo leto 68”, koji je digitalno restauriran i koji će zatvoriti manifestaciju.

Nakon premijera na najvećim filmskim festivalima aktuelni evropski naslovi premijerno će biti prikazani na Dunav Film Fest-u, izjavio je Jugoslav Pantelić, gostujući programski direktor ove manifestacije.

Ostvarenje “U hodnicima”, koje je premijerno prikazano na Berlinalu i koje je ovenčano priznanjem Ekumenskog žirija, domaća publika će imati priliku prvi put da pogleda u okviru takmičarskog programa DFF-a u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Pored ovog ostvarenja ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju još neke naslove koji su premijerno prikazani na najvećim evropskim festivalima ove godine.

Film “Tri dana u Kviberonu” posvećen glumici Romi Šnajder i zasnovan na nikada objavljenom, poslednjem intervjuu koji je dala godinu dana pred svoju iznenadnu smrt, otkriće nam životne, profesionalne i emotivne aspiracije i želje ove umetnice zapažene po svojoj lepoti, umeću i ljubavnoj vezi sa Alenom Delonom.

“Limunada” je još jedan filmski naslov koji će svoju premijeru imati na Dunav Film Fest-u.

Rediteljski debi rumunske montažerke Ioane Urikaru prošao je zapaženo na festivalskoj filmskoj sceni ove godine, jer donosi autentičnu životnu priču, kao i prikaz “obećane zemlje”u nekom drugom svetlu.

“Interesovanje domaće publike za evropskim filmom je veliko, zbog toga smo pažljivo birali naslove koji su obeležili ovu godinu i oni će biti premijerno prikazani publici u okviru takmičarskom programa”, izjavio je Jugoslav Pantelić i dodao: “van glavnog programa biće premijerno prikazana ostvarenja iz 2016. i 2017. godine koja se izdvajaju po svom kvalitetu a publika nije imala prliku do sada da ih pogleda. Na ovaj način ljubitelji sedme umetnosti dobiće uvid u filmski repertoar država podunavskog sliva”.

Programom Dunav Film Fest-a obuhvaćeni su i naslovi domaće kinematografije.

Film “Zlogonje”, Raška Miljkovića biće premijerno prikazan našoj publici, dok će jugoslovenski klasik, film “Varljivo leto 68”, koji je digitalno restauriran zatvoriti manifestaciju (film počinje u 20.30).

Izvor: Mondo