Obeležena godišnjica Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije


02. oktobar 2012. DRUŠTVO – Grad Smederevo proteklog vikenda bio je domaćin Savezu organizacija Rezervnih vojnih starešina, koji je obeležio 93 godina postojanja i rada.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović tim povodom, primili su u Gradskoj upravi pomoćnika ministra odbrane Jovana Mijalkovića, načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnika Slađana Ristića, zatim načelnika Uprave za obaveze odbrane pukovnika Dragoslava Lackovića, predsednika Saveza organizacije Rezervnih vojnih starešina Srbije mr Đorđa Malenkovića, Generalnog sekretara Saveza Zorana Stojanovića, zamenika predsednika Saveza Marka Jeremića i člana Upravnog odbora Saveza organizacija Rezervnih vojnih starešina Petra Drmanca.

Pre prijema u Gradskoj upravi, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović obišli su Tehnički zbor naoružanja i opreme Vojske Srbije, koji je organizovan na parkingu kod Železničke stanice.

Položeni su i venci na spomenike poginulima u NATO agresiji, zatim palim ratnicima 1912-1918, i na spomenik u parku “Tri heroja”.

Svečana akademija posvećena obeležavanju 15. septembra, Dana Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina održana je u Centru za kulturu.

Na svečanoj akademiji Upravni odbor Saveza dodelio je zahvalnice, između ostalog i Gradu Smederevo za uspešnu saradnju i doprinos u radu Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina.

Predsednik skupštine grada Smedereva Branče Stojanović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Smederevo zajedno sa Savezom domaćin organizacijama rezervnih vojnih starešina iz cele Srbije.

Dan Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina obeležava se kao dan sećanja na dan početka proboja Solunskog fronta 1918. godine i dan kada je održan osnivački kongres Udruženja rezervnih vojnih oficira i ratnika 1919. godine. Prvi predsednik tadašnje organizacije bio je Vojvoda Stepa Stepanović.

Izvor: smederevo.org.rs