Obeležen Dan pobede nad fašizmom


09. maj 2013. DRUŠTVO – Polaganjem venaca i svečanom sednicom Gradske organizacije SUBNOR-a, danas je u Smederevu obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence su kod spomenika u Parku tri heroja položile delegacije Grada Smedereva, Policijske uprave u Smederevu, Gradskog odbora SPS-a, Udruženja boraca NOR-a, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i Srpsko-ruskog bratstva.

Potom je u Koncertnoj sali Centra za kulturu u Smederevu, održana svečanost povodom
9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Nakon himne, minutom ćutanja odata je dužna pošta svim poginulim i preminulim borcima Narodnooslobodilačkog rata.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović podsetio je na stradanja srpskog i drugih naroda Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i dodao da se danas obeležava Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope.

„Jugoslavija je dala tokom Drugog svetskog rata 1.700.000 žrtava, što je činilo oko 15% od ukupnog broja stanovnika, a ako se u obzir uzme samo radno sposobno stanovništvo, taj procenat je znatno veći. Sasvim je sigurno da tom užasnom broju tri četvrtine pripada Srbima. Naš grad je bio potpuno razoren sa preko 3.000 žrtava, pre svega u petojunskoj eksploziji, u dva nemačka i tri saveznička bombardovanja. Ovako veliki broj stradalih Srba ukazuje na veliki otpor koji je naš narod pružao okupatoru i njegovu želju za slobodom”, naglasio je Stojanović i dodao da se danas obeležava i Dan Evrope.

„Naša zemlja je u procesima pregovora oko ulaska u Evropsku uniju. Posle višegodišnjih i najnovijih dešavanja, razbijanja Jugoslavije, međuetničkih ratova, ekonomskih sankcija prema SR Jugoslaviji, NATO agresije, duge i iscrpljujuće ekonomske krize, dolazi vreme oporavka i doba novih perspektiva i boljeg života za ovaj grad i za ovu zemlju. Moramo da prevaziđemo svoje svađe i sve snage ujedinimo”, istakao je Stojanović čestitajući prisutnima Dan pobede nad fašizmom.

Skupu se obratila i predsednica Gradskog odbora SUBNOR-a Radmila Lukić.

“Svi slobodoljubivi narodi Evrope i sveta danas obeležavaju 9. maj – 68. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Čine to hrabro, ponosno i dostojanstveno, odajući zasluženo priznanje svojim precima koji su u prvoj polovini 20. veka izvojevali najveću pobedu nad mračnim silama fašističkih osvajača i time demokratiji i civilizaciji omogućili dalji put ka progresu i miru među narodima”, rekla je Lukić i podsetila na ratna dešavanja, žrtve i materijalna razaranja, dodajući da se danas sa ponosom i poštovanjem sećamo i naših predaka iz prethodnih buna i ratova.

Ona je čestitajući ovaj veliki istorijski datum – Dan pobede nad fašizmom poželela da se takva stradanja nikada više ne ponove.

U programu obeležavanja 68 godina od pobede nad fašizmom učestvovali su učenici Etno odseka Muzičke škole “Kosta Manojlović” i članovi Gradskog kulturno-umetničkog društva Smederevo.

Izvor: smederevo.org.rs