Obeležen Dan grada Smedereva


22. novembar 2012. DRUŠTVO – Polaganjem venaca kod Karađorđevog duda, svečanom sednicom Skupštine grada Smedereva i otvaranjem izložbe slika „Jezava, reka koje nema“ autora Radoslava Žike Ranisavljevića, obeležen je 21. novembar – Dan grada Smedereva, kao podsećanje na Aranđelovdan 1805. godine, kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve drevne tvrđave Voždu Karađorđu.

Vence su u ime lokalne samouprave položili predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović i zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, predstavnici SUBNOR-a, Udruženja ratnih dobrovoljaca i poštovalaca 1912-1918. godine i Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godine.

Nakon polaganja venaca na spomenik kod Karađorđevog duda, u Centru za kulturu je održana svečana sednica Skupštine grada Smedereva, na kojoj su o prošlosti i sadašnjosti govorili predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović i gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Danas na Aranđelovdan, krsnu slavu mnogih srpskih porodica počeo je novi život nove srpske prestonice, rekao je pored ostalog predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, osvrćući se na slavnu prošlost Smedereva.

„Na današnji sveti dan slavimo hrabrost, mudrost i dalekovidost vožda Karađorđa, ustaničkih vođa i svih generacija srpskog naroda, koje su se rađale i umirale u ropstvu, a uspele su da sačuvaju svoju veru, svoj jezik i ideju o svojoj državi. To najcelovitije govori o državnosti srpskog naroda, njegovoj duhovnoj vitalnosti koji će čekati do proleća 1867. godine, da se spusti turska i podigne srpska zastava na smederevsku kulu, u vreme prosvećenog kneza Mihajla Obrenovića. To je pouka sadašnjim generacijama da je sloboda skupa i neophodna za život čoveka. Da u svakoj teškoj situaciji moramo da sačuvamo prisebnost, dostojanstvo, da očuvamo autentične srpske vrednosti kojima nas uči naša bogata istorija“, istakao je Stojanović.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović podsetila je prisutne o postignutim rezultatima u proteklom periodu.

„Prethodne godine je grad oplemenio ulice Despota Grgura i Despota Đurđa, Kosovke devojke, Miladina Popovića, Plato Gimnazije i Trg Karađorđev dud, puteve u industrijskoj zoni u novom stambenom naselju – Carina vinogradi, ulicu Sretena Popovića, Čapajevu, Jadransku i Partizansku, ulicu Šumadijsku, Dimitrija Tucovića i Miloša Velikog“, rekla je gradonačelnica i dodala da su urađeni projekti vodovodne mreže za Skobalj, Lugavčinu, Malu Krsnu, Osipaonicu, Saraorce, Izletničku, Božursku, Gročansku ulicu, a da su vodovod dobili i žitelji u ulicama Miladina Popovića, Majora Gavrilovića, Dositeja Obradovića, Đure Salaja i drugim ulicama.

„Formirali smo i tim koji radi na smanjenju administrativnih procedura kao jedan od koraka ka stvaranju plodnog tla za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta. Aneks na Sportskom centru, odmaralište na Rtnju, smeštajni kapaciteti u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, uređene ambulante u Saraorcima i Osipaonici, apoteke u mnogim seoskim mesnim zajednicama, vrtići u Lipama, Ralji, Mihajlovcu, Dobrom Dolu, renovirani domovi kulture u Dobrom Dolu, Udovicama samo su deo onoga što je urađeno u ovoj godini i jedan od koraka u nizu ka ostvarenju postavljenog cilja – boljeg života svih Smederevaca“, ocenila je gradonačelnica i tom prilikom istakla da je Smederevo – grad koji nije mogao biti postavljen na drugo mesto.

„Nijedno drugo mesto mu ne odgovara osim onoga gde je sada. Da bude bolje, dužni smo onima pre, a još više onima sutra. Na vreme ćemo ga predati, jer smo ga na vreme preuzeli. Iz godine u godinu ga unapređujemo, dobrotom oplemenjujemo i lepšim ga činimo. Time se merimo i sa drugima takmičimo. Savremeno vreme koje delimo i koje je deo istorije ovih prostora nosi svakodnevnu odgovornost očuvanja i nenarušavanja znakova koje čitamo iz prošlosti i jeste delić grandiozne celine čiji se delovi traže.
Svako neka položi šta može i svako neka usmeri koliko hoće i samo tako se nećemo stideti ovog vremena koje će drugi beležiti“, poručila je gradonačelnica Smedereva.

Na današnjoj ceremoniji u Centru za kulturu, za poseban doprinos u očuvanju kulturnog nasleđa, dodeljene su nagrade Istorijskom arhivu, Narodnoj biblioteci, Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Muzeju u Smederevu, nakon čega je organizovan kulturno umetnički program.

Povodom obeležavanja Dana grada Smedereva, zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović u Istorijskom arhivu otvorio je izložbu fotografija „Jezava, reka koje nema“ autora Radoslava Žike Ranisavljevića.

Dan grada Smedereva obeležava se 21. novembra, povodom sećanja na taj dan, kada je nakon 346 godina ropstva, Smederevo oslobođeno od Turaka. Na Aranđelovdan, pre 207 godina, dizdar Muharem Guša predao je po dudom ključeve grada voždu Karađorđu.

Do oslobođenja Beograda 1807, pune dve godine, Smederevo je bilo prestoni grad Srbije, u kojem je boravio Praviteljstvujušči sovjet sa protom Matejom Nenadovićem na čelu.

Izvor: smederevo.org.rs