Obeležavanje Svetog Trifuna


14. februar 2013. KULTURA – Praznik Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata, proslavili su, po tradiciji, vinogradari u smederevskom kraju.

Vinogradari na današnji dan idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda, kako bi počelo da buja u proleće.

Tako je bilo u svim smederevskim selima, poput Ralje, gde je tradicionalno organizovan program obeležavanja ovog praznika.

Dan posvećen zaštitniku vinara i vinogradara počeo je defileom od Mesne kancelarije do Crkve, u kome su pored fijakera i kolačara, bili i mališani i omladina u narodnjim nošnjama.

Nakon obreda rezanja slavskog kolača u Crkvi svetog Nikole u Ralji, pošlo se u obilazak vinograda Petra Todorovića, Rajka Markovića i Slobodana Stojanovića na orezivanje vinove loze.

U isto vreme, u smederevskom Centru za kulturu, Fond za razvoj poljoprivrede je, posle degustacije vina i jakih pića i u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, proglasio i nagradio najbolje proizvođače vina i rakije, koji su prethodno doneli svoje uzorke stručnoj komisiji na ocenjivanje.

Pobednik u kategoriji belih vina je Živadin Stojkić, drugi je bio Dobrica Milosavljević i treći Radoslav Vujović. U kategoriji crvenih vina, pobednik je Mikica Tasić, drugi je Miroslav Milutinović i treći Dejan Đurović.

„Takmičenje je bilo i u kategoriji profesionalaca, vlasnika vinskih podruma i imaju licencu za proizvodnju i stavljanje u promet vina i rakije. Posebno zadovoljstvo predstavlja dobar odziv poljoprivrednih proizvođača, koji, po kvalitetu ne zaostaju za profesionalnim vinarima. Bilo je veliko interesovanje, o čemu govori 40 predatih uzoraka, a nadam se da će naredne godine biti i više prijavljenih“, kaže direktor Fonda, Jovica Vujović.

Najbolji među vinarijama su, u kategoriji belih vina, podrum “Jeremić”, kod crvenih vina podrum “Janko” i kod prirodnih rakija, podrum “Dionis”.

Svake godine 14. februar, među pravoslavnim Srbima, slavi se kao Dan svetog Trifuna i to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Veruje se da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina.

Izvor: smederevo.org.rs