O fabrici trenutno nema ko da brine


25. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Danas – Osnovni preduslov za rešavanje problema u koje je zapala Železara Smederevo je formiranje vlade Srbije. Podatak da će od 10. jula oko 4.500 od ukupno pet hiljada radnika železare biti na prinudnom odmoru, ne treba nimalo da čudi, jer je trenutna situacija takva da se pitanjima vezanim za fabriku ne bavi niko. Tako će biti sve dok se vlada ne formira i tek će onda biti moguće sagledati da li je kupca za železaru moguće naći ili ne – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

On, međutim, ne veruje da će se se na tenderu, produženom do 10. septembra, pojaviti kupac, i taj potez vidi samo kao prolongiranje potpuno nezavidne situacije u kojoj se nalazi državni vrh Srbije.

– S obzirom na ekonomsku krizu koja je najviše pogodila industriju čelika, potpuno je nerealno očekivati da će tender uspeti i da će biti pronađen kupac. Pokazalo se da je tačno ono što smo mi govorili još pre izbora, da je raspisivanje tendera i navodni ozbiljni pregovori sa inostranim partnerima, u stvari bio najobičniji predizborni trik i marketinški potez. Na kraju, od toga naravno nije bilo ništa i tender je produžen. To je, po mom mišljenju, nova velika greška tehničke vlade, jer time ništa nije rešeno. Potpuno je jasno zašto niko od nadležnih ne želi da se bavi pitanjima vezanim za železaru. Svesni su da ozbiljnih interesenata nema, aktuelno rukovodstvo i pored najboljih želja nije u stanju da vodi fabriku, jer je reč o asistentima nekadašnjeg američkog menadžmenta, a država koja je sada vlasnik železare, nema ni znanja ali ni sredstava da nabavi sirovine potrebne za nesmetan rad fabrike. Tako, zbog nesposobnost države da se na adekvatan način bavi železarom, slanje ljudi tokom leta na plaćene odmore i obustavljanje rada predstavlja najbezbolnije rešenje – ističe naš sagovornik.

On je mišljenja da bi posle formiranja nove vlade odmah trebalo postaviti novo rukovodstvo u smederevskoj železari, ali i odustati od tendera, jer šanse da se na taj način dođe do kupca nisu velike. On smatra da tendersku proceduru treba zameniti direktnim pregovorima sa ozbiljnim igračima iz oblasti industrije čelika.

Iako se o zaustavljanju peći smederevske železare među radnicima dosta priča, ministar ekonomije Nebojša Ćirić juče je demantovao najavu da se za desetak dana očekuje obustavljanje proizvodnje i masovni odlazak većine od ukupno 5.500 radnika na prinudne odmore i plaćena odsustva.

– Ja nemam informacije da će u narednih sedam, deset ili 20 dana da se zaustavlja rad druge visoke peći u Železari ili da je već zaustavljen, što apsolutno nije tačno. Nije mi jasno ni ko je plasirao takvu informaciju – izjavio je Ćirić novinarima i uputio ih da prave informacije potraže od uprave Železare.

On je rekao da jedna od dve visoke peći ne radi od prošle godine, kada je Ju-Es stil bio vlasnik, a druga visoka peć radi normalno. Ćirić je objasnio da situacija u Železari nije laka, da kompanija iz meseca u mesec radi sa manjim ili većim gubitkom i da je tender za nalaženje strateškog partnera produžen za 90 dana.

– Ju es stil je do železare došao direktnim pregovorima, ne vidim zbog čega se opet ne pokuša isto. Kao mogući partner pominje se Donjeckstil, ali nisam uveren da bi od toga moglo da bude nešto, jer ta ukrajinska kompanija već ima velike potencijale u svojoj zemlji i zašto bi se baš u vreme krize u industriji čelika upuštala u pregovore o dolasku u Srbiju. U svakom slučaju dobra ideja je da se pregovara sa kineskim državnim kompanijama, jer je prema stručnim analizama, to jedina zemlja koja u ovom trenutku ima interes da ulaže u obvoj grani. Kinezi imaju i specifične interese na prostorima Evrope i njihov dolazak, primera radi u Železaru Smederevo, ne bi bio motivisan toliko ekonomskim parametrima koliko bi u prvom planu bio politički interes da budu prisutni na ovim prostorima – zaključuje naš sagovornik.

U Železari Smederevo danas će biti održan sastanak tri reprezentativna sindikata te kompanije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnog sindikata i Nezavisnog sindikata Železare. Sastanak počinje u 12 časova, a cilj održavanja sastanka je pronalaženje rešenja i postizanje dogovora o konkretnim koracima koje bi država trebalo da preduzme za izlazak iz krize i nastavak proizvodnje tog strateški važnog preduzeća.