Novica Petrović veliki šampion, Jelena Rajković mlada nada


01. jun 2014. SPORT – Posle šest meseci takmičenja smederevski ligaši privode kraju šestu Smederevsku ligu u streljaštvu, sezona 2013/2014. Otpucano je poslednje sedmo, odloženo kolo lige i poznati su pobednici u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji seniora i seniorki, kao i po osam najboljih, koji će se takmičiti za III Smederevski kup.

Rekord lige i šestu pobedu kod seniora zabeležio je Novica Petrović (Kore-MIG) sa astronomskih 194 kruga, po serijama 97, 97 što znači da je pucao samo 6 devetki, po 3 u svakoj seriji i 14 centara! Ipak, to nije njegov lični rekord malom serijom, jer se još uvek pamti njegov rezultat iz 2002. godine, na Radničkim sportskim igrama, kada je ubio čak 196 krugova, sa dve devetke i osmicom u poslednjem hicu!!! Očigledno da je Smederevska liga vrlo inspirativno takmičenje za velikog šampiona kakav je Novica Petrović. Jedan od najtrofejnijih strelaca Smedereva, posle pobeda na skoro svim kolima od pokretanja Smederevske lige, ipak ima samo još jednu želju, a to je da na Prvenstvu Srbije još jedanput pobedi sve strelce i osvoji zlatnu medalju. Kaže da bi time završio svoju streljačku karijeru koja traje više od četiri decenije i u kojoj je osvojio više od 100 medalja sa državnih prvenstava. Rezultat koji je ostvario na poslednjem kolu Smederevske lige daje mu za pravo da se nada da će to i ostvariti. Sa fantastičnih 188 krugova drugi je bio, njegov imenjak iz Elektromorave Novica Popović. A na trećem mestu sa 175 krugova našlo se čak 3 strelca, a najbolju poslednju seriju imao je Siniša Radanočević (Prijatelji Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine (skraćeno Prijatelji NSGNM)). U sedmom kolu pucalo je ukupno 20 takmičara. Jelena Rajković, koja puca za ekipu Železare odnela je pobedu i u sedmom kolu sa 174 kruga, a i tri dame imale su isti rezultat od 169 krugova. Kao druga sa najboljom serijom ipak, završila je Jelena Tasić (Prijatelji NSGNM), ispred Ljiljane Adžić (obe Prijatelji NSGNM). U ženskoj konkurenciji u sedmom kolu nastupilo je 16 takmičarki.

Ekipa „Kore-Mig“ (Novica Petrović, Saša Ilić, Radoslav Mirković) trujumfovala je i u ovom, kao i u prethodnih sedam kola sa ukupnim rezultatom od 543 kruga. Druga je bila ekipa Ekvilibrijum (Goran Nikolčević, Vladimir Perišić i Pavle Marković) sa 502 kruga, a treća ekipa Železare (Dejan Adamović, Dušan Dragić i Dragomir Jeremić sa 479 krugova. Muška ekipa Prijatelji NSGNM bila je četvrta sa krugom manje, jer im nije nastupio najbolji strelac iz ekipe Borivoje Provčin. Ukupno je bilo šest ekipa. U ženskoj konkurenciji ekipa Prijatelji NSGNM (Marija Aničić, Jelena Tasić, Ljiljana Adžić) poslednjih pet kola je bila prva, a u ovom sa ukupnim rezultatom od 501 kruga. Druga je bila ženska ekipa Železare (Jelena Rajković, Marina Vasić i Vinka Cvetković Vasić) sa 486 krugova, a treća IPA – Internacionalna policijska asocijacija (Milena Kitić, Snežana Milovanović, Jelena Kocić) sa 462 kruga. Ukupno pet ekipa.

U generalnom plasmanu kod seniora pobednik lige je Novica Petrović sa 939 krugova iz pet od sedam najboljih rezultata, 18 krugova više od drugoplasiranog Novice Popovića, a kao treći ovu ligu završava Borivoje Provčin sa 908 krugova. Pobednica lige, koja je važila za favorita već posle prva dva kola, je juniorka Streljačke družine „Smederevo“, treća sa državnog prvenstva ove godine, Jelena Rajković, sa ukupno 882 kruga, 26 više od drugoplasirane veteranke Milene Kitić, koja je imala 6 krugova više od bronzane Marije Aničić na trećem mestu.
Ekipni pobednik lige kod seniora su „Kore-MIG“, apsolutni pobednici svih sedam kola, sa 45 bodova, a za drugo i treće mesto raspucavaće ekipe Prijatelji NSGNM i Ekvilibrijum koje imaju po 34 boda. Prošle godine za prvo mesto raspucavale su ekipe „Kore-MIG“ i Elektromorave (koja ove godine nije nastupila ekipno). Kod seniorki ekipni pobednik je ekipa Prijatelji NSGNM sa 26 bodova, druga je Železara sa 21 bodom, a treća IPA sa bodom manje.
U finale plasiralo se po 8 najboljih seniora i seniorki. Pored troje prvoplasiranih za III Smederevski kup pucaće seniori Dragan Florić (Želvoz), Radoslav Mirković (Kore-MIG), Goran Nikolčević (Ekvilibrijum), Saša Ilić (Kore-MIG), Vladimir Perišić (Ekvilibrijum), a kod seniorki Jelena Tasić, Ljiljana Adžić (obe Prijatelji NSGNM), Marina Vasić (Železara), Snežana Milovanović (IPA) i Vesna Nešić (ZC „Sveti Luka“), a kako je Snežana Milovanović najavila nedolazak na finale, umesto nje kao deveta u finale ulazi Tatjana Đorđević (ZC „Sveti Luka“). Finale će se održati u petak 6. aprila u 19:00 časova, po pravilima Streljačkog saveza Srbije. Svečano proglašenje pobednika planirano je za 20:00 časova.

Smederevsku ligu u streljaštvu, po šesti put, organizuju Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba“.