Novica Petrović najbolji sa 132 kruga


10. april 2016. SPORT – Novica Petrović, najtrofejniji i najstariji strelac smederevske streljačke družine, prvi put u osmoj Smederevskoj ligi u streljaštvu, u šestom kolu, trijumfovao je sa rezultatom od preko 190 krugova. Tačnije 192. Kod dama trijumfovala je Mladena Ristić sa 179 krugova. Ekipno, pobede su zabeležile seniorska ekipe „Alu-fiksa“ i Streljačkog kluba „Aranđelovac“.

Prvi put u osmoj Smederevskoj ligi u streljaštvu, u šestom kolu koje je održano u petak 8. aprila na Strelištu u Sportskoj hali Smederevo, Novica Petrović, najtrofejniji i najstariji strelac smederevske streljačke družine, koji nastupa za ekipu „Juteks“, trijumfovao je ispred konkurenata sa rezultatom od preko 190 krugova, tačnije 192. Kod seniorki Mladena Ristić (Streljački klub „Aranđelovac“) i Jelena Tasić („New Press“) sa 179 krugova, na osnovu bolje poslednje serije – 92:88, zauzele su prva dva mesta. I kod seniora je odlučivala bolja poslednja serija za drugo i treće mesto, između članova ekipe „Alu fiks“, Borivoja Provčina i Nikole Simića sa po 186 krugova – 95:92. Treće mesto kod seniorki osvojila je aranđelovčanka Tijana Usanović sa 178 krugova. Ukupno je nastupilo 29 seniora i 17 seniorki.

Ekipno, kod seniora još jedna pobeda ekipe „Alu fiks“, koja je imala 544 kruga. „Juteks“ je bio drugi sa četiri kruga manje, a treće mesto sa 526 krugova osvojila je ekipa „Pehari MB“. Kod seniorki druga pobeda zaredom ekipe SK „Aranđelovac“ sa 534 kruga. „New Press“ je na drugom mestu imao 10 krugova manje. Treća je bila Samostalnog sindikata „Železare“ sa ukupno 493 kruga. Ukupno je nastupilo 8 muških i 6 ženskih ekipa.

Do kraja lige ostalo je da se puca još jedno kolo. Za generalni plasman računa se pet najboljih rezultata iz sedam kola. Posle šest održanih kola, kada se odbije jedno najslabije kod seniora prva tri mesta zauzimaju: Novica Petrović (935), Borivoje Provčin (922) i Nikola Simić (914). Jelena Tasić (909), Marija Aničić (887) i Nevena Zečević (882) su prve tri na listi kod seniorki. Ekipno „Juteks“ ima 45 bodova, „Alu fiks“ 43, a „Pehari MB“ 31 bod u konkurenciji seniora. „New Press“ ima 31, SK „Aranđelovac“ 29, a sindikat „Železare“ na trećem mestu ima 23 boda u kategoriji seniorki.

Poslednje kolo održaće se 22. aprila. Posle tog kola znaće se generalni plasman u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u osmoj Smederevskoj ligi u streljaštvu, u kategorijama senira i seniorki. Po osam najboljih u pojedinačnoj konkurenciji takmičiće se u finalnom gađanju za peti Smederevski kup, koji se puca po pravilima Streljačkog saveza Srbije u A i B programu. Svi strelci u finalu startuju od nule. Finale se sastoji iz dve serije od po tri hica. Za svaku seriju strelci za opaljivanje imaju vreme od 150 sekundi po seriji. Sledi 14 pojedinačnih hitaca, koji se opaljuju na sudijsku komandu, a strelci za opaljivanje svakog pojedinačnog hica imaju 50 sekundi. Eliminacije najniže rangiranog strelca počinju posle 8 hica, odnosno posle prva dva pojedinačna hica, a zatim posle svakog drugog hica sve dok se ne dobije osvajač bronzane medalje (posle 18 hica), kad ostaju samo dva strelca koji gađaju za srebrnu i zlatnu medalju, a osvajači će biti poznati posle 20 hica. Ukoliko pri eliminicijama najniže rangiranog finaliste imamo izjednačen rezultat finalisti gađaju dodatni pojedinačni hitac sve dok se ne napravi razlika.