Novica Petrović i Mladena Ristić osvojili Smederevski kup u streljaštvu


31. maj 2017. SPORT – Novica Petrović, iskusni smederevski strelac i mlada arnđelovačka streljačka zvezda Mladena Ristić, osvojili su šesti Smederevski kup u streljaštvu. Takmičenje je obeležilo i prvi put održano nadmetanje po osmoro prvoplasiranih učesnika smederevske lige u miksu, gde je najbolji tim ponovo bio aranđelovački: Aleksandar Matić i još jednom Mladena Ristić.

Takmičenje serijskom vazdušnom puškom za seniorske kategorije završeno je prošle nedelje turnirom na kome se gađalo pojedinačno i prvi put u miksu (senior i seniorka). Šesti Smederevski kup u kategoriji seniora osvojio je Novica Petrović (Juteks), koji samo jednom do sada nije uspeo da osvoji titulu na ovom takmičenju u kome nastupa osam najboljih seniora iz Smederevske lige u streljaštvu koja prethodi ovom finalnom takmičenju. Petrović je pobedio sa 218 krugova ispred svog imenjaka Novice Popovića (Hestil). Bronzanu medalju osvojio je Dragan Florić, a drvenu, za četvrto mesto, koja je jedinstvena i dodeljuje se, koliko mi znamo, samo u Smederevu na pomenuta dva turnira, osvojio je Nikola Simić (obojica Kore Mig). Od petog do osmog mesta plasirali su se ostali učesnici finala: Saša Ilić (Juteks), Borivoje Provčin (Kore Mig), Andrija Ranković Aleksandar Matić (obojica Aranđelovac).
Zanimljivo završnicu finala kod dama priredile su mlade aranđelovčanke. Sa krugom prednosti ispred klupske drugarice Nevene Zečević, trijumfovala je Mladena Ristić (218). Osvajanjem bronzane medalje pravi podvig je napravila juniorka smederevskog „Heroj Srbe“ Irena Stanković, koja se u finale plasirala kao osma iz ligaškog takmičenja. I ovde je dodeljena drvena medalja za koju se izborila treća od ukupno četiri učesnice finala iz Aranđelovca, Nevena Gavrilović. Plasman od petog do osmog mesta predvodi Marija Aničić, a slede Milica Čorlija (Aranđelovac), Milica Luković i Jelena Tasić (kao i Aničećiva – New Press).
Posle finala koje su pucalo po najnovijim pravilima za finala standardnom vazdušnom puškom (24 hica), takmičenje je nastavljeno u miks timovima. Parovi su dobijeni ukrštanjem prvoplasiranih iz kategorije seniorki sa osmoplasiranim iz kategorije seniora i obrnuto te je tako određeno i osam parova koji su najpre pucali za plasman u četvrtfinale. Pucalo se ne poene, pobednički tim je dobijao 1 bod, ako je rezultat bio nerešen oba tima su dobijala po bod, i tako dok prvi par ne stigne do 5 poena. Ili do 6 u slučaju da rezultat bude nerešen ukoliko oba para istovremeno stignu do 5 bodova.
Prvu pobedu u miksu osvojio je aranđelovački tandem Aleksandar Matić i Mladena Ristić, koji su u finalu pobedili smederevski duo Novica Popović i Jelena Tasić sa rezultatom 5:4. Istim rezultatom drugi aranđelovački par Andrija Ranković i Nevena Zečević u borbi za treće mesto pobedili su veoma motivisane smederevske strelce Sašu Ilića i Mariju Aničić, koji su na kraju ipak, morali da podijum prepuste mlađima i boljima, koji su u odlučujućim trenucima meča pokazali više strpljenja i veću izdržljivost.
Bogat streljački program završen je uručenjem pehara, medalja i diploma najboljim učesnicima devete Smederevske lige i šestog Smederevskog kupa u streljaštvu.
Kvalifikacije: A tim (Saša Ilić i Marija Aničić) : B tim (Novica Popović i Irena Stanković) 5:2; C tim (Novica Popović i Jelena Tasić) : D tim (Borivoje Provčin i Milica Luković) 5:3; E tim (Andrija Ranković i Nevena Zečević) : F tim (Nikola Simić i Milica Čorlija) 5:4; G tim (Aleksandar Matić i Mladena Ristić) : (Dragan Florić i Nevena Gavrilović) 6:5.
Četrfinale: A tim (Saša Ilić i Marija Aničić) : B tim (Aleksandar Matić i Mladena Ristić) 5:6; C tim (Novica Popović i Jelena Tasić) : D tim (Andrija Ranković i Nevena Zečević) 5:3.