Novi život Televizije Smederevo


07. april 2017. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Do pre mesec dana medijski prostor Smedereva bio je gotovo prazan, slovo se svelo na jedan lokalni nedeljnik i komercijalni radio, u gradu sa više od stotinu hiljada stanovnika. Poduži medijski mrak najvernije je odslikan grafitom koji je osvanuo na zgradi u centru grada – „Nema medija, ima zidova“. A onda je, uoči i tokom same predizborne kampanje, otvoren KCN Istok – studio Smederevo i ponovo počeo da izlazi lokalni „Naš glas”. Juče se ovim medijima pridružila i nova-stara Televizija Smederevo, danas u vlasništvu dvoje bivših radnika, od kojih dve trećine akcija pripada novinarki Jeleni Vasiljević.

Put do ponovnog otvaranja ove medijske kuće nije bio kratak, a ni jednostavan. Nakon neuspele privatizacije, rešenjem Ministarstva privrede besplatan udeo podeljen je Vasiljevićevoj (66,67) i Zoranu Jovšiću (33,33), takođe bivšem novinaru Televizije Smederevo. I umesto da sve ide zakonskim tokom, novi vlasnici ostali su bez ičega. Nakon sudske presude u korist petoro zaposlenih koji su tužili za neisplaćene zarade, sva oprema je popisana i oduzeta. U junu prošle godine, bez ikakve odluke nadležnih organa, lokalna vlast je televiziju iselila iz prostora koji pripada gradu i prekinula emitovanje programa o čemu novi vlasnici nisu ni obavešteni.

Ovo za „Politiku“ potvrđuje Jelena Vasiljević, predsednica skupštine akcionara, i kaže da je duže od godinu dana trajala potraga za finansijama, kako bi program ponovo bio pokrenut.

– Sve smo morali iz početka, bili smo prepušteni sami sebi. Mnogi nisu verovali da ćemo uspeti da ponovo pokrenemo program koji je iz razloga, ne baš utemeljenih na zakonu, pokušan da bude sasvim ugašen. Ovo je novi početak i nastavak tradicije duge 24 godine – kazala je Vasiljevićeva na otvaranju Televizije Smederevo.

Jovica Šešlak, direktor i glavni urednik tog medija, rekao je da će njihova borba trajati dok ne budu stali na noge, da mogu da isprate svaki delić života grada.

– Ideja je da ne dozvolimo bilo kome da odlučuje u naše ime. Neko je hteo da samovoljom uređuje i odlučuje o sudbini ove televizije, ali mi smo odlučili da kažemo dosta. I ako stanemo za par meseci, biće to jer smo mi tako hteli, a ne neko drugi, i to je glavna poruka vlasti i budućim gledaocima – gradonačelnik će voditi grad, a urednik će uređivati program – poručio je Šešlak.

Osim šest registratora u kesi, kako se moglo čuti, jedino što su nasledili jeste frekvencija i dozvola za digitalno emitovanje programa. Na osnovu toga očekuju da do kraja nedelje budu ubačeni u kablovski sistem i započnu zvaničan program. Akcenat će biti na gradskim temama.

U novu opremu uloženo je oko četiri miliona dinara, kako je rečeno, uz pomoć prijatelja. Studio je smešten u Upravnoj zgradi Stare železare, vlasništvo pančevačke „Utve”.