Novi Upravni odbor Želvoza, štrajk se nastavlja


3. jun 2011. PRIVREDA – Na vanrednoj sednici Skupštine akcionara Fabrike železničkih vozila “Želvoza” danas su izabrani novi članovi Upravnog (UO) i Nadzornog odbora, dok će novi direktor biti imenovan najverovatnije sledeće sedmice.

Članovi novog UO “Želvoza” su predstavnici “Železnica Srbije”, Dragan Grujić i Branislav Petrović, nekadašnji radnik ovog javnog preduzeća Srđan Stepanović, advokat iz Smedereva Branko Kojić, a male akcionare predstavljaće Slavoljub Trifunović, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici i jedan od štrajkačkih lidera.

Država, kao većinski vlasnik predlaže četiri člana, a akcionari jednog člana UO.

Upravni odbor će naknadno imenovati generalnog direktora

Generalni štrajk u “Zelvozu”, započet 28. februara, još uvek traje, iako je u međuvremenu raskinut ugovor o privatizaciji sa većinskim vlasnikom.

Agencija za privatizaciju potpisala je krajem 2007. ugovor o prodaji smederevskog “Želvoza“ rumunskom konzorcijumu Grampet i Remar za 1,15 miliona evra.

Krajem aprila ove godine Agencija za privatizaciju poništila je privatizaciju, ali osim vraćanja radnika na posao kojima je bio otkazan ugovor o radu, nijedan od štrajkačkih zahteva do danas nije rešen.

Agencija za privatizaciju Republike Srbije u međuvremenu je imenovala za privremenog zastupnika kapitala Dragana Stankovića iz Smederevske Palanke, po čijem nalogu se “skenira” kompletna situacija u fabrici.

Sredinom maja je bio najavljivan početak pregovora sa privremenim zastupnikom kapitala u vezi sa predloženim Sporazumom o prekidu štrajka, ali dokument do danas nije potpisan.

Redovna sednica Skupštine akcionara biće održana 30. juna, do kada bi trebalo da bude formirano kompletno (novo) rukovodstvo “Želvoza” i  predložena rešenja izlaska iz produžene krize u kojoj se nalaze 1.452 radnika.